Hrvatski radio

Radio Osijek

Istok Hrvatske bez novozaraženih

13.05.2020.

11:14

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Iz svih pet slavonskih županija stižu pozitivne vijesti – svi analizirani uzorci bili su negativni .

Na analizu je, izvijestio je Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije, poslano 55 uzoraka (ukupno su testirane 782 osobe), a i dalje su dvije osobe zaražene. U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe.
Novo izbijanje zaraze na području te županije povezano je sa skupinom radnika Đure Đakovića koji su se avionom Croatia Airlinesa vratili iz Švedske. U avionu je bilo 74-ero putnika i članova posade – epidemiološka služba još uvijek nije ušla u trag četvero ljudi s tog leta.
Đuro Đaković Montaža u Švedskoj ima još jednu grupu od 26 radnika, a budući da im se gradilište zatvara 19. svibnja, oni bi se nakon toga trebali vratiti u Hrvatsku.
Nakon pet uzastopnih dana s novooboljelim osobama, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novozaraženih. Svi nalazi testiranih osoba bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije iznosi 30, ozdravilo je 13 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.
Tijekom jučerašnjeg dana, zbog ukidanja mjere samoizolacije, iz karantene je otpušteno 15 osoba kojima je ta mjera određena zbog prelaska državne granice. U samoizolaciji se trenutno nalaze dvije osobe koje su došle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga. Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske, a sukladno jučerašnjem zaključku županijskog Stožera civilne zaštite, danas je nacionalnom Stožeru civilne zaštite te Ravnateljstvu civilne zaštite upućen zahtjev da županijski karantenski objekt i dalje ostane u funkciji i na raspolaganju županijskom Stožeru civilne zaštite.
Na području Virovitičko-podravske županije, jedanaesti dan zaredom, nema novozaraženih osoba od korona virusa, javili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. U protekla 24 sata testirano je 26 osoba i svi nalazi bili su negativni na koronavirus. Ukupno je do sada s područja te županije testirano 836 osoba, devet osoba je bilo zaraženo. Tri slučaja su još aktivna. U međuvremenu pet osoba se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.
"U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna, već petnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi ukupno 40", stoji u današnjem izvješću Stožera civilne zaštite te županije u kojoj trenutno nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-a19. U protekla 24 sata testirane su 53 osobe, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1550. Od početka epidemije od COVID-a oporavilo se 39 ljudi.
Nikad kraća konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a vijesti ohrabruju: od 168 analiziranih uzoraka ni jedan nije bio pozitivan, izvijestio je to Goran Ivanović, načelnik Stožera. Ukupno je, od izbijanja epidemije, u toj županiji oboljela 131 osoba, u međuvremenu su se 104 oporavile. Od jučer je u osječkom KBC-u šest pacijenata, jer je jedna osoba poslana na kućno liječenje. U samoizolaciji je devet osoba manje - trenutno ih je ovom epidemiološkom mjerom obuhvaćeno 85 osoba, od kojih je, kako je utvrđeno provjerom, jedna osoba prekršila propisane mjere.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.