Hrvatski radio

Radio Osijek

Istok Hrvatske - devetero je umrlo, 311 novozaraženih

16.11.2020.

11:22

Autor: Radio Osijek/TM

Istok Hrvatske - devetero je umrlo, 311 novozaraženih

Istok Hrvatske - devetero je umrlo, 311 novozaraženih

Foto: - / -

Pet osoba je preminulo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je u posljednja 24 sata evidentirano 50 novih slučajeva zaraze. U Osječko-baranjskoj su 142 osobe novopozitivne na koronavirus, preminule su četiri. U Brodsko-posavskoj je 80, a u Virovitičko-podravskoj 39 novozaraženih.

U posljednja 24 sata u laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirana su 403 uzorka – 338 su bila za područje Osječko-baranjske županije od kojih su 142 nalaza bila pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Od početka epidemije do sada na području Osječko-baranjske županije pozitivan nalaz na koronavirus je utvrđen za 5.663 osobe, do sada se oporavilo 4.515, preminula je 91 osoba. U ovome trenutku aktivno je 1.057 slučajeva. Novozaraženi imaju prebivalište u 47 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše ih je s područja Osijeka (51), Valpova (16) i Belišća (13).
Na bolničkom je liječenju 189 covid pacijenata – 154 su u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 29 na respiratoru), a 35 u Općoj županijskoj bolnici Našice.
U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe – u Respiracijskom centru KBC-u Osijek preminule su tri muške osobe; iz Osijeka rođen 1930. godine, iz Đakova rođen 1961. godine te iz Belišća rođen 1945. godine, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula ženska osoba iz Donjeg Miholjca rođena 1953. godine.
Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.506 kontakata pozitivnih osoba. Policija je provela 11 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi. Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata tijekom vikenda (13. do 15. studenoga) obavili su 139 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, najviše u ugostiteljskim objektima (57), zatim u prodavaonicama i trgovinama (26), noćnim klubovima (19), pekarnicama (11), kladionicama (4), frizerskim salonima (3), tržnicama (3)… U 21 slučaju utvrdili su nepravilnosti te izdali nalog za njihovo otklanjanje već tijekom nadzora.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata tom je području zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđeni PCR uređajem) te 1 vjerojatno pozitivan (potvrđen antigenskim testiranjem). Najviše ih je iz Slavonskog Broda (43), općine Oprisavci (7) i Nove Gradiške (6). 12 osoba je s prebivalištem u drugim županijama, izvijestio je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Hospitalizirane su 74 osobe (dvije više nego prethodni dan). Deset pacijenata je na respiratoru (2 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 1.359 osoba (265 osoba manje nego prethodni dan).
"Zbog kontinuirano nepovoljne epidemiološke situacije, na danas održanoj sjednici županijskog Stožera CZ utvrđen je prijedlog uvođenja dodatnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije koji će biti poslan nacionalnom Stožeru CZ radi donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije", stoji u priopćenju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata preminulo je pet osoba. Na posljednjem testiranju gotovo svaka druga osoba bila je zaražena koronavirusom – od 119 analiziranih uzoraka, 50 je bilo pozitivno. Najveći broj novozaraženih je iz Vinkovaca (10) i Županje (10), pet je iz Vukovara, po tri osobe iz Nuštra i Soljana, po dvije iz Cerne, Vođinaca i Vrbanje, te po jedna osoba iz Babine Grede, Borova, Gaboša, Iloka, Ivankova, Jarmine, Markušice, Otoka, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Tordinaca). Na bolničkom se liječenju zbog covida nalazi 56 pacijenata, dok se 468 nalazi u kućnoj izolaciji. Među njima su 63 djelatnika iz sustava zdravstva (15 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 13 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). Od početka epidemije na području županije testirano je 21286 ljudi, od kojih je 3249 bilo zaraženo koronavirusom, 2672 osobe su se oporavile, a preminule su 53.
U samoizolaciji na području županije je 979 osoba – iz sustava zdravstva 44 (11 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvena radnika).

Prema posljednjim podacima, od ukupno 93 uzorka, 39 je bilo pozitivnih, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Među novozaraženima najviše je osoba srednje životne dobi, njih 16. Mlađih osoba je 12, starijih je 9, a dvoje su djeca. U posljednja tri dana, područje Virovitičko-podravske županije zabilježilo je 101 osobu koja je zaražena korona virusom, napominju iz stožera. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno su 23 COVID-19 pacijenata. U KBC-u Osijek je četvero pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.
Od početka epidemije koronavirusom se s područja županije zarazilo 1.108 osoba. Dvadeset je preminulo.

Požeško-slavonska županija nema podataka o novozaraženima, jer su uzorci još na analizi. "Na virus se testiraju osobe koje su suspektne na COVID-19, njihovi kontakti te ostali, a testiranje se odvija u Općoj županijskoj bolnici Požega, Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Pakrac te u COVID ambulanti Doma zdravlja Požeško-slavonske županije koja šalje uzorke u Zagreb, u Zavod za javno zdravstvo", objasnio je prošloga tjedna na konferenciji za novinare epidemiolog Ante Vitalija. U toj su županiji trenutno aktivna 243 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 225 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 653 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.