Hrvatski radio

Radio Osijek

Istraživački centar Ericssona donosi 300 radnih mjesta

21.03.2018.

14:02

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Nakon jučer objavljene odluke tvrtke Ericsson Nikola Tesla da u Osijeku otvori Razvojno- istraživački centar, u osječkoj su gradskoj upravi konferenciju za novinare održali gradonačelnik Ivan Vrkić i predstavnici koalicijskih stranaka koje obnašaju vlast u gradu.

Gradonačelnik Vrkić, među ostalim, izdvaja nova zapošljavanja. S 20 novih radnih mjesta se kreće, u godini dana očekuje se stotinjak a za dvije do četiri godine 300 zaposlenih novih mladih stručnjaka i to ne samo s FERIT-a nego i visoko obrazovani stručnjaci iz poljoprivrede, matematike... 

Dogradonačelnik Boris Piližota upravo istraživanje i razvoj ističe kao brzorastući sektor. Globalno je važno ulagati u istraživanje i razvoj, to je sektor koji donosi nove vrijednosti kroz nove informacijske tehnologije a isto tako i kroz razvoj znanosti- rekao je Piližota.

Dogradonačelnica Žana Gamoš navodi još jedan, kaže, veliki korak u realizaciji strateškog projekta a riječ je o izgradnje IT parka i zone u gradu Osijeku. U ponedjeljak je s Poljoprivrednim institutom dogovorena zamjena čestica- gradske u Južnom predgrađu i zemljišta Instituta u Gackoj ulici za izgradnju IT zone čijom će se izgradnjom ostvariti dodatno pozitivno i povoljno poduzetničko okuženje za IT tvrtke, bit će to mjesto gdje ćemo koncentracijom IT tvrtki na jednom mjestu dobiti sinergijski učninak u smislu razmjene znanja, iskustava i poslovnih prilika-zaključuje Gamoš. Odluka o zamjeni zamljišta naći će se već na idućoj sjednici osječkog Gradskog vijeća. Vrijednost izgradnje IT parka i zone je 18 milijuna kuna a 85% su sredstva osigurana kroz europski ITU program.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici koalicijskih partnera Željko Požega (nezavisni, MOST), Karlo Šatvar (nezavisni) i Drago Šerić (Aktivni umirovljenici zajedno) koji ističu da je dolazak Ericssona u Osijek zajedničko postignuće u suradnji s IT tvrtkama, Vladom Republike Hrvatske, Osječko-baranjskom županijom i osječkim Sveučilištem. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.