Hrvatski radio

Radio Osijek

Istražni zatvor osumnjičenicima za krijumčarenje droge

07.11.2018.

13:31

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor od mjesec dana četvorici okrivljenika, koje Uskok tereti za krijumčarenje najmanje 55 kilograma marihuane iz BiH u Hrvatsku i za uvoz tvari za proizvodnju heroina iz Poljske, izvijestio je Sud.

Nakon privođenja i provedenog ročišta sudac istrage je utvrdio da, uz uz opći uvjet za određivanje istražnog zatvora postoji i poseban uvjet - opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto kazneno djelo, te je osumnjičenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.
Utvrđeno je da se radi o dobro organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj skupini udruženoj radi kontinuirane nabave opojnih droga za područje EU u dužem vremenskom razdoblju, koju se tereti da su kaznena djela činili u  razdoblju od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018. godine. Istragom Uskoka su, uz uhićenu četvoricu, obuhvaćena su još trojica okrivljenika izvan RH, priopćio je Sud.
Kako je priopćio Uskok u utorak, prvookrivljeni 41-godišnjak i drugookrivljeni 39-godišnjak osumnjičeni su da su od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i BiH okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike te više drugih zasad nepoznatih osoba iz BiH, Njemačke i Turske. Terete ih se da su se povezali radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se koristi za izradu heroina, iz Poljske u Tursku te povratno krijumčarenje heroina iz Turske u Hrvatsku; te zbog nabave većih količina marihuane u BiH i njezino krijumčarenje u Hrvatsku radi daljnje preprodaje u Njemačkoj.
Policija je u uotrak izvijestila da su dvojica navodnih organizatora krijumčarskog lanca od početka srpnja do početka kolovoza 2017. nakon dogovora s nepoznatim osobama iz Turske kupili 5000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivenog u teretnom vozilu među solarnim panelima. No, pošiljka je zaplijenjena na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske, kada je tijekom granične kontrole u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.
Osim kiseline za proizvodnju heroina skupina je u dva navrata organizirala i krijumčarenje većih količina marihuane iz BiH. Najprije su u BiH kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, za čiji je prijevoz 39-godišnjak nabavio automobil u Njemačkoj. Marihuanu je sakrio u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku, ali je prilikom carinske granične kontrole otkriven na graničnom prijelazu Slavonski Šamac.
U drugom pokušaju u BiH je kupljeno nešto više od 40 kilograma marihuane koju su pokušali prokrijumčariti sa stolicama koje je tvrtka iz BiH kamionom izvozila u Njemačku. Drogu su sakrili u sredinu tovarnog prostora no i ta je pošiljka otkrivena na graničnom prijelazu Slavonski Brod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.