Hrvatski radio

Radio Osijek

IURISPRUDENTIA - preliminarni rezultati u Osijeku

07.04.2016.

13:11

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preliminarni rezultati istraživanja projekta „Iurisprudentia - Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta" predstavljeni su danas u Osijeku .

U sklopu provedbe projekta „Iurisprudentia - Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta" financiranog iz Europskog socijalnog fonda, preliminarni rezultati projektnog istraživanja putem kojega se istraživalo zadovoljstvo sadašnjih i bivših studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj te zadovoljstvo poslodavaca kvalitetom pravnih studija predstavljeno je danas u Osijeku. Predstavljanje je namijenjeno nastavnicima i znanstvenicima iz područja prava, studentima, predstavnicima poslodavaca koji zapošljavaju pravnike te svima ostalima koji se žele upoznati s ključnim nalazima istraživanja i sudjelovati u diskusiji o stanju i trendovima u pravnoj struci u Hrvatskoj. 

Glavni cilj projekta IURISPRUDENTIA je izrada standarda kvalifikacija za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i za stručni upravni studij u skladu sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kao i izrada šest standarda zanimanja u području prava te unapređenje studijskih programa na tri partnerska pravna fakulteta (Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Pravni Fakultet Sveučilišta u Rijeci i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu). Projekt će doprinijeti ujednačenosti kvalitete različitih studijskih programa u području prava i njihovom prihvaćanju od strane tržišta rada te unaprijediti kvalitetu visokog obrazovanja kroz reviziju studijskih programa i ishoda učenja.

U svrhu unaprjeđenja pravne struke u Hrvatskoj kroz učinkovitije usklađivanje studijskih programa s očekivanjima na tržištu rada, projektno istraživanje obuhvatilo je ključne dionike u području prava: sadašnje (n=1232) i bivše studente (n=300) te poslodavce (n=300).

Kao najavu predstavljanja ovog nacionalnog istraživanja donosimo nekoliko ključnih nalaza:

  • Trenutni studenti prava koji kao najveću kvalitetu studija navode obujam dobivenih znanja i vještina nužnih za obavljanje posla, a kao ključni nedostatak studija naglašavaju nedostatak prakse i neadekvatnost studijskog programa.
  • 88 % poslodavca koji zapošljavaju pravnike navode da fali prakse kroz studij.
  • 58% bivših studenata prava navodi da je vrijeme potrebno za prvo zaposlenje u struci je do 6 mjeseci (45% ispitanih navodi odvjetnički ured kao mjesto stažiranja).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.