Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Penava na izbore na listi Domovinskog pokreta

30.05.2020.

16:00

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava bit će neovisni kandidat na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore u 5. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima 5. srpnja. Odluka je objavljena danas u Vukovaru.

Ivan Penava rekao je kako su se usuglasili o temama koje su važne za grad Vukovar- procesuiranje ratnih zločina i presude vojnom vrhu JNA zbog zločina počinjenih na području Republike Hrvatske, popis stanovništva "koji mora utvrditi točan broj pripadnika manjina, a ne biti predmet koalicijskog sporazuma HDZ-a i SDSS-a" te osnaživanje gospodarstva na hrvatskom istoku. Miroslav Škoro čestitao je građanima Hrvatske Dan državnosti. Rekao je kako je Domovinski pokret utemeljen 29. veljače ove godine, a vrlo je brzo uspio okupiti ljude koji su spremni "ukinuti duopol HDZ-SDP" te kako će "ako Bog da Ivan Penava povesti izbornu listu Domovinskog pokreta u 5.  izbornoj jedinici" te kako žele povesti Hrvatsku u drugom smjeru i neće se zaustaviti do vrha Oštro na Prevlaci. 

Odgovarajući na pitanja novinara Miroslav Škoro je rekao da nije siguran, ali misli da je na današnji dan 1990. godine bio u Americi u koju je odselio u rujnu 1989. godine i vratio se u Osijek sredinom 1992. godine s malim djetetom. Potvrdio je kako je nekoliko puta dolazio u Hrvatsku gdje je, među ostalim, u travnju 1990. godine bio voditelj predizbornog skupa tadašnje Koalicije narodnog sporazuma, ali ističe kako to nije bio njegov politički angažman nego voditeljski i pjevački posao. 

Miroslav Škoro govorio je i o situaciji nakon parlamentarnih izbora. Rekao je kako će izbori biti zasigurno neizvjesni, uvjeren je da Domovinski pokret "radi pobjedničku priču" te da HDZ i SDP idu prema velikoj koaliciji i "danas samo traže razlog za to". 

Komentirajući razmoizilaženja HDZ-a i predsjednika Republike Zorana Milanovića oko proslave Dana državnosti 30. svibnja, ocijenio je kako je Milanovićeva reakcija na tragu njegovog ponašanja od početka mandata.
"On je takav čovjek, on tako reagira i izaziva te konflikte, ali mislim da je to sve skupa u želji da se sve teme koje su bitne za ovaj narod svedu na ideologiju. Čim se on javi, javi se i danas gospodin Šeks koji traži njegov opoziv, a gospodin Plenković se čudi što se sve skupa događa. Vjerujem da što se tiče Šeksa i Milanovića, oni to riješiti u nekom od zagrebačkih restorana, a Milanović će s ovakvim ispadima vjerojatno nastaviti do kraja mandata", ustvrdio je Škoro.

Konferenciju za novinare prenijeli smo i na društvenim mrežama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.