Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Penava svjedočio u slučaju "Ostojić-Bujanac"

09.05.2017.

17:12

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suđenje u tužbi za klevetu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića protiv novinara Velimira Bujanca nastavljeno je danas na osječkom sudu - završne riječi i presuda 5. lipnja .

Podsjećamo, tadašnji ministar Ostojić je podnio tužbu zbog niza uvreda i kleveta izrečenih u "Bujici" emitiranoj 25. studenoga 2015. godine na Osječkoj televiziji u kojoj ga je, među ostalim, nazvao "beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem". 

Suđenje je u utorak nastavljeno saslušanjem svjedoka, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, a obrana Bujanca uvela je i nenjavljenog svjedoka, policijskog sindikalistu Nikolu Kajkića. Za njega je tijekom rasprave utvrđeno da nema izravnih saznanja o cijelom slučaju, a suđenje se ponovno pretvorilo u raspravu o smrti Darka Pajčića, dvije godine nakon što je ozlijeđen prilikom policijske intervencije dok je razbijao ćiriličnu ploču na policijskoj postaji u Vukovaru 2013.

Upravo o tom incidentu i okolnostima u kojima se on dogodio svjedočio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ali kao šogor preminulog Pajčića. Zbog te je činjenice Penava bio upoznat s zdravstvenim stanjem Darka Pajčića, a samim tim i konkretnim posljedicama po njegovo zdravlje nakon policijske intervencije, te pada na glavu u kafiću nekoliko tjedana kasnije: "Za pad, znači u kafiću, za ovo što je rekao g. Ostojić, za ozljedu u bolnici naravno da policija sa tim konkretno padovima nema veze. Da li se može izdvojiti ona prva ozljeda mozga od ovih ostalih, po meni je to nemoguće. Jel da nije bilo one prve ne bi bilo ni onog ostalog", rekao je Penava.

U međusobnom ispitivanju Bujanca i Ostojića, Ostojić je ponavljao kako nadimak Ostoja Ranković smatra uvredom na nacionalnoj osnovi jer je time Bujanac očigledno aludirao na to da je on Srbin. Bujanac se pravdao kako tim nadimkom nije Ostojića htio uvrijediti na nacionalnoj osnovi jer vrlo dobro zna kako je on Hrvat. Dodao je i kako je nadimkom Ostoja Ranković aludirao na Aleksandra Rankovića koji je bio: "potpredsjednik Jugoslavije zadužen za represivni sustav, a zbog čijih je zlouporaba sustava 1966. godine smijenjen od strane Josipa Broza Tita."

Nakon gotovo 5 sati rasprave i nakon što je završilo radno vrijeme Suda, sudac Ivan Sajter zakazao je iznošenje završnih riječi i presudu za 5. lipnja u 11 i 30. Velimir Bujanac i Ranko Ostojić toga dana nisu obvezni doći na Općinski sud u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.