Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Penava: "U Vukovaru puno izdvajamo za poduzetnike"

25.08.2017.

12:17

Autor: Radio Osijek/HINA/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovar je osmi grad u Hrvatskoj po postotku izdvajanja iz gradskog proračuna za poduzetnike, u iznosu od 2,24 posto, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u povod objavljenih rezultata Ministarstva financija o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave.

Ovisimo o gospodarstvu i ono je jedino koje nas može izvući i podići. Upravo stoga temelj našega rada stavili smo na razvoj gospodarstva, a svi rezultati koje ostvarujemo su pokazatelj da smo na dobrom putu, istaknuo je gradonačelnik Penava na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi. Komentirajući objavljene podatke Ministarstva financija Vlade RH o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave, rekao je kako je prema njima vidljivo da je Vukovar osmi grad u Hrvatskoj po postotku izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike, dodavši kako ta izdvajanja čine 2,24 posto gradskog proračuna. Podaci pokazuju i da je prema per capita kriteriju (po stanovniku), Vukovar treći grad u Hrvatskoj s izdvajanjima za poduzetnike od 119 kuna po stanovniku.
"Prošle godine smo na ime poticaja za gospodarstvo izdvojili oko 3,3 milijuna kuna, da bi već ove godine taj iznos narastao na preko 4 milijuna kuna što je već sada povećanje za oko 30 posto. U odnosu na prije tri godine, kada smo postali vlast u Vukovaru, ti iznosi su povećani 20-ak puta. Pri tome neke stavke, koje drugi gradovi vode kao svoje olakšice, nismo niti uračunali tako da su rezultati vjerojatno još bolji", rekao je gradonačelnik Penava (HDZ).
Prošle je godine poticaje koristilo 136 poduzetnika dok je ove godine, do srpnja, zaprimljeno 247 zahtjeva, rekla je gradska pročelnica za gospodarstvo Marijana Grubišić. Planirana sredstva za poticanje gospodarstva za 2017. godinu su već potrošena, dodala je. "Grad Vukovar ima 17 mjera za poticanje poduzetništva i one pokrivaju široko područje. Sve su aktivne, a izvješća poduzetnika pokazuju kako povećavaju dobit, broj zaposlenih, investicije i dr.", rekla je Grubišić.  Najviše korištena mjera su potpore za očuvanje postojećih radnih mjesta dok je ona najizdašnija i najveća razvoj konkurentnosti koju mogu koristiti proizvodne tvrtke koje zapošljavaju deset i više zaposlenih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.