Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Radić: "Poskupljenje vode novi je udar na životni standard Osječana"

03.02.2020.

12:45

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Nakon što je u Osijeku 2018. godine podignuta cijena komunalne naknade za 20%, a prošle godine i odvoz miješanog komunalnog otpada, u nekim slučajevima čak i 50%, novi je udar na životni standard Osječana poskupljenje vode - istaknuo je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić.

Na konferenciji za novinare Hrvatske demokratske zajednice - Gradskog odbora Osijek istaknuto je kako će prema najavama iz Vodovoda prosječan iznos računa od 1. veljače biti viši za 10-ak posto: "Ipak pričekajmo da nam dođu prvi računi. Ono što je sigurno jest da je ovo nastavak politike gradskih čelnika kojom se dodatno financijski opterećuje Osječane zbog čega će naši sugrađani imati još manje novca, još slabiji materijalni položaj i niži životni standard", rekao je Radić i postavio Gradskoj upravi nekoliko pitanja: "Koje će to, kao što su najavili, gradske usluge i koliko pojeftiniti? Zašto te gradske usluge već nisu pojeftinile? i Mislite li da smo zaboravili ono što ste obećali prije malo više od godinu dana ili ono što ste obećavali prije nešto više od tri godine?"

Radić je napomenuo kako razumije povećanje cijene radi podizanja kvalitete vode realizacijom projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, no podsjetio čelnike Gradske uprave na obećanje kako će poskupljenja kompenzirati smanjenjem drugih izdvajanja Osječana: "Svjesni smo činjenice da je na području grada Osijeka te prigradskih općina upravo dovršen projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 57 milijuna kuna. U sufinanciranju toga sudjelovale su Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u iznosu od 16,6 milijuna. Zahvaljujući tom projektu i radu Vlade Republike Hrvatske koja daje maksimum da bi se držali neki europski standardi vode, uvodi se znatno više razina obrade pitke vode i tako smo konačno dobili priliku da naša djeca mogu piti vodu arsena, pogotovo mi u Slavoniji gdje je on prirodno prisutan u tlu. Naravno da takav projekt treba podržati, naravno da takav sustav treba održavati i da to ima svoju cijenu i da je to naša obaveza prema Europskoj uniji. No u ukupnim režijama jednog kućanstva voda je najveća stavka i pozivamo vas da ispunite ono što ste obećali. Rekli ste da ako cijena vode od gore da ćete smanjiti nešto drugo. Mi vam nudimo prijedlog da smanjite cijenu komunalnih usluga ili da smanjite prirez ili nešto treće", rekao je Radić i napomenuo kako "Google sve pamti, a ono što je još važnije i građani pamte."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.