Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Vrkić: " Stepinac je hrvatski velikan; nema polemike s Dačićem"

10.02.2017.

10:00

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki je gradonačelnik Ivan Vrkić na sjednici Gradskog vijeća rekao kako je spomenik blaženom kardinalu Aljozju Stepincu u Osijeku, podignut "jednom od najvećih hrvatskih sinova" te da ne želi polemizirati sa srbijanskim ministrom Ivicom Dačićem, koji je kardinala nazvao "ratnim zločincem".

Dačić je jučer komentirao postavljanje spomenika blaženom kardinalu Stepincu u Osijeku, ustvrdivši da je to spomenik "ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH" i kako je to "jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dopušten i nekažnjiv". Na sjednici osječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na vijećnički upit da reagira na Dačićeve izjave, gradonačelnik Vrkić je ocijenio da je Dačić  "Slobodan Milošević u manjem izdanju i nastavak te politike u legalnoj srbijanskoj politici". "Trebam li voditi računa o Dačićevu mišljenju, koji razmišlja na isti način, kada je htio okupirati Hrvatsku. Što ću ja s njim polemizirati. Ne pada mi na pamet da se nekome pravdam, jer je to sjajna stvar i jer sam skupa s organizatorima učinio najviše što se može učiniti za hrvatskog velikana Stepinca", poručio je Vrkić.  Osječki gradonačelnik istaknuo je kako je spreman surađivati sa Srbima, posebice na ovome području, na kojemu je provodio proces mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske, ali da ne želi raspravljati s onima koji su sami sebe diskvalificirali kao propali političari. Vijećnik HDZ-a Milan Opačak ocijenio je kako se gradonačelnik Vrkić ipak nije jasno ogradio od Dačićevih izjava, te da, ako već ne želi polemizirati, informacije o ovome prenese nadležnim Ministarstvima, kako bi se moglo reagirati na Dačićev napad na kardinala Stepinca. Predsjednik Gradskog vijeće Anto Đapić izrazio je zadovoljstvo Vrkićevim stavom, ocijenivši kako je "očitao lekciju Dačiću", ali da bi na ovo trebalo upozoriti hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, kako bi se prosvjednom notom reagiralo na "još jedan brutalan napad srbijanske politike na kardinala Stepinca i Hrvatsku". U izjavi novinarima Vrkić je rekao kako nema smisla polemizirati s čovjekom, koji je naslijedio Slobodana Miloševića, jer drži da je daleko važnije da "pronalazimo zajedničke interese i živimo kao dobri susjedi". Dodao je kako osobno smatra kako bi Ministarstvo vanjskih poslova trebalo uputiti prosvjednu notu, jer se Srbija ponaša kao da i dalje ima primat nad ovim prostorom i da može dijeliti lekcije susjednoj državi Hrvatskoj. Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, na raskrižju Vukovarske i Stepinčeve ulice,  uoči 57. obljetnice njegove smrti, 10. veljače 1960. Postavljanje spomenika bilo je u organizaciji osječke humanitarne udruge Auxilium i u suradnji s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Zakladom Vigilare i Družbom "Braća Hrvatskog Zmaja".  Predsjednik udruge "Auxilium" Marijan Gubina kazao je kako su postavljanjem spomen-biste željeli odati počast blaženom kardinalu Stepincu, njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vjere, te podsjetiti Osječane koliko je važno biti spreman podnijeti žrtvu.

Među točkama dnevnog reda bili su prijedlozi odluka o dugoročnim zaduženjima od 15 milijuna kuna te 4 milijuna. Riječ je o zaduženjima za uređenje trga uz Paviljon Gradski vrt, javnu rasvetu Osijek- Tenja, ulaganja u školu u Tenji, za infastrukturu Industrijske zone Nemetin, rekonstrukciju Trpimirove s kružnim tokom, izgradnju biciklističkih staza a 4 milijuna za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu zgrade bivše vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog. Vijećnici će odlučivati i o prijedlogu izrade Urbanističkog plana uređenja kompleksa Gradski vrt. Pred vijećnicima se našao i prijedlog Rješenja o sklapanju Sporazuma o rješavanju vlasničko-pravnih odnosa i obveza sa zajedničkim ulaganjem u uređenje i izgradnju poslovno- kulturnog centra Eurodom.  Na Dnevnom je redu i odluka o prodaji dionica Peveca u vlasništvu grada Osijeka Dicentri. Na klupama vijećnika su i izmjene Odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca čime će grad Osijek drugi u Hrvatskoj zabraniti držanje pasa na lancu osim u slučaju ako ne postoji mogućnost ograđenog prostora. Također je predviđena mogućnost prijevoza u posebno označenim vozilima javnog prijevoza u kojima ljubimci ne bi morali biti u posebnim transporterima. Izmjene ove Odluke inicirane su prijedlozima udruga Prijatelji životinja i osječke Pobjede.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.