Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivani Šojat nagrada "Grigor Vitez" za roman "Zmajevi koji ne lete"

18.06.2021.

15:35

Autor: Radio Osijek/TM

Ivani Šojat nagrada "Grigor Vitez" za roman "Zmajevi koji ne lete"

Ivani Šojat nagrada "Grigor Vitez" za roman "Zmajevi koji ne lete"

Foto: - / -

Dobitnici 54. nagrade za dječju književnost i ilustraciju "Grigor Vitez" su Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković, Ivana Šojat i Vendi Vernić, priopćio je Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.

Uz redovne nagrade ove godine je dodijeljeno i Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez Titu Bilopavloviću  za bogat književni rad za djecu i mladež.
Ivana Šojat osvojila je nagradu "Ptičica"  u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman "Zmajevi koji ne lete", koji je objavila Naklada Ljevak. "Moj prvijenac u književnosti za mlade, "Zmajevi koji ne lete" dobio je nagradu PTIČICA na natječaju za nagradu Grigor Vitez. Presretna sam, jer odabrali su me moji čitatelji, oni kojima sam se knjigom i obratila. Duboko sam dirnuta... Najiskrenije zahvalna..." Ovim je riječima na svom Facebook profilu na vijest o nagradi reagirala Ivana Šojat.
"Zmajevi koji ne lete" potresna je, ali i katarzična priča o trojici prijatelja koji se koncem osmoga razreda osnovne škole upuštaju u konzumaciju sintetske droge poznate pod nazivom Osvježivači. Priča ispričana riječima glavnog lika Marijana itekako podsjeća na niz istinitih događanja o kojima smo mogli čitati u tisku, a događala su se diljem gradova Republike Hrvatske, nažalost s tragičnim završetkom u Osijeku i Zagrebu, i govori o tipično dječjoj, mladenačkoj potrebi za isticanjem u društvu, za položajem vođe unutar dobne skupine, ali i o potrebi za ljubavlju, koja dovodi do ruba tragedije. 

Odluke o nagradama Grigor Vitez donijelo je Stručno povjerenstvo na čelu s predsjednicom Manuelom Vladić Maštruko, Marijana Hameršak, Iva Körbler, Isabella Mauro i Vlado Rajić.
Odluku o Nagradi Ptičica donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 4 članice i jednog člana, djece u dobi 12-14 godina. 
Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade Grigor Vitez su Knjižnice grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt. Na ovogodišnji natječaj Nagrade “Grigor Vitez” stiglo je 136 knjiga i slikovnica, što je rekordan broj u povijesti ove nagrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.