Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković za kratku priču

28.10.2019.

13:55

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković za kratku priču

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković za kratku priču

Foto: - / -

Književnica Ivana Šojat dobitnica je prve Nagrade Ranko Marinković za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista, dok su laureatima druge i treće nagrade u ponedjeljak u Zagrebu svečano proglašeni Zoran Malkoč i Luko Paljetak.

"U ovom vremenu opće trivijalizacije, u vremenu kada je, nažalost, u medijima sve manje prostora koji je osiguran za kulturu, činjenica da Večernji list od 1964. godine tjedno ostavlja prostor za nešto tako vrijedno kao što je izvorni autorski rad u formi kratke priče, nešto je čemu svi moramo dati veliko poštovanje", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanoj dodjeli u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Čestitala je dobitnicima te i istaknula je kako je riječ o hvalevrijednoj tradiciji koja je postala zaštitnim znakom Večernjeg lista i ujedno važna platforma suvremene hrvatske književnosti.
Selektor natječaja Tomislav Sabljak naglasio je kako su kratke priče objavljivane tijekom desetljeća kroz taj novinski natječaj uvrštene u različite antologije, te su mnoge od njih postale antologijske i danas nezamjenjivi tekstovi. Ove godine, žiri je posebno primijetio velik odaziv mladih pisaca na natječaj, uz opasku kako ne ulažu dovoljno napora u usavršavanje zanata, istaknuo je Sabljak. "Čitajući priče iz ranijih, a i ovoga natječaja, pokazalo se, nažalost, da smo dobivali najbolje priče od iskusnih pripovjedača, a od mladih autora dosta površne priče", kazao je. Prosudbenom se povjerenstvu često predbacuje da nagrade dodjeljuje "uvijek istima", napomenuo je Sabljak. "No, mi nagrade dajemo najboljoj priči, bez obzira kako se autor zvao", a tako je i ove godine, poručio je.
Ivani Šojat pripala je glavna Nagrada Ranko Marinković za kratku priču "Ponori" u kojoj, po mišljenju prosudbenog povjerenstva, "ulazeći u tkivo života, još jednom pokazuje svoje savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja". To je slučaj i s njezinom pričom "Ponori", "koja otkriva bolna mjesta našeg života", ističe se u obrazloženju pročitanom na dodjeli. U zahvali pročitanoj na dodjeli, Ivana Šojat ispričala se zbog nemogućnosti da osobno nazoči svečanosti te zahvalila na nagradi, naglasivši kako joj je izuzetna čast biti laureatom tako velike, značajne i dugovječne nagrade koja već 53 godine "bdije nad žanrom kratke priče te čuva njezinu kvalitetu i dostojanstvo".
Zoranu Malkoču pripala je druga nagrada 53. natječaja Večernjeg lista za kratku priču "Plesač na krovu", koja je opisana kao "jedna u groznici pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma". "Iako je rat opća tema, tema ove priče je poput magneta koji privlači čitatelja elementima fantastičnog", ocijenilo je prosudbeno povjerenstvo.
Treća nagrada Ranko Marinković pripala je književniku Luki Paljetku za priču "Posebna sposobnost", u kojoj, "poetikom koja pripada Harmsovoj poetici apsurda, razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive". "Dvosmislenost je načelo na kojem počiva Paljetkova poetika. Postupci u priči i 'posebne sposobnosti' govore o 'goropadnom erosu' i sama činjenica da se glavni junak dokazuje svojim 'posebnim' sposobnostima, kao da ne vjeruje u ono što dodiruje, on izmišlja samog sebe da korakne i vidi ono nešto što je samo fascinacija. Na koncu, glavnom junaku s 'posebnim sposobnostima' gubi se svaki trag, budući da njegovu priču od početka prati njegov 'sugovornik u bijelom'", stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.
U ovogodišnjem, 53. ciklusu natječaja, u Večernji list stigle su 793 priče, a prosudbeno je povjerenstvo (akademik Krešimir Nemec kao predsjednik, te kao članovi, izbornik natječaja Tomislav Sabljak, nakladnik Seid Serdarević, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović i Denis Derk, Večernjakov novinar i književni kritičar) razmotrilo 47 priča objavljenih u subotnjim izdanjima Večernjeg lista u razdoblju od 26. svibnja 2018. do 13. travnja 2019. godine.
Večernji list počeo je objavljivati kratke priče 1964. godine, a natječaj za kratku priču pokrenuo je 1966. godine, kada su dodijeljene i prve nagrade.
Dodjeli je, među ostalim uzvanicima, nazočio Vinko Marinković, sin istaknutog književnika i dugogodišnjeg člana žirija Nagrade Ranka Marinkovića, čije ime nagrada nosi od 2001. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.