Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivica Komljen i Željko Živanović promaknuti u generale

10.02.2017.

21:04

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u Vukovaru činove brigadnih generala Ivici Komljenu i Željku Živanoviću te je tom prigodom poručila kako se hrvatske Oružane snage moraju nastaviti izgrađivati i modernizirati, ali pritom ne smiju zaboraviti korijene iz kojih su potekle.

"Kao što je Dvorac 'Eltz' obnovljen i kao što na Vukovaru zacjeljuju ratne rane i on se okreće sretnijoj budućnosti, tako i Oružane snage moraju nastaviti svoj razvoj prema novim zadaćama i izazovima. Međutim, to ne znači zaboraviti korijene. Vukovarci nikada neće zaboraviti tragičnu, ali ponosnu ulogu svoga grada u Domovinskom ratu. Tako Oružane snage Republike Hrvatske ne smiju zaboraviti svoje temelje, nego će upravo u spomen i iz pouka iz tih godina izgrađivati svoj razvoj", poručila je predsjednica u govoru.
Osim članova obitelji dvojice novoimenovanih generala, na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posljednji zapovjednik obrane Vukovara u Domovinskom ratu Branko Borković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Čestitajući brigadirima Komljenu i Živanoviću na činovima generala, predsjednica Grabar-Kitarović je poručila kako su njihovi ratni putovi i služba ogledni primjer nastanka i razvoja nove generacije hrvatskh časnika. Podsjetila je i na ratne dane 1991. godine te kako nam je "u tim trenutcima rijetko tko davao izglede u opstanak i preživljavanje".
"Ali mi smo i dalje vjerovali i nadali se. Vjerovali smo u onaj poznati stih pjesme 'Inati se Slavonijo', vjerovao je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a vjerovali su i hrvatski branitelji koji su stigli iz cijele Hrvatske braniti Slavoniju", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je Željko Živanović prvi general iz Vukovara nakon legendarnoga generala Blage Zadre, poginulog u obrani toga grada 1991. godine. Najavio je da će u Vukovaru biti smještena inženjerijska postrojba, a najavio je i povratak u Vukovar svečane promocije polaznika vojnih škola Republike Hrvatske.
"Vukovar povezuje cijelu našu domovinu Hrvatsku. Danas se sjećamo i godina smrti i ranjavanja, ali i nesebičnog darivanja za domovinu. Sve je to utkano u naše Oružane snage. Trajni nam je cilj imati osposobljenog vojnika prožetog dubokim domoljubljem", poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov.
U ime promaknutih brigadira na promaknućima je zahvalio Željko Živanović, koji je rekao kako čin generala znači veliku čast, ali i obvezu jer, kako je istaknuo, nema ništa časnije nego služiti vlastitoj domovini.
"Ovo je priznanje ne samo meni, nego i svim Vukovarcima koji su branili svoj grad", rekao je. 
Na svečanosti je govorio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je prije toga u svojem uredu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom zbora Mirkom Šundovom razgovarao o stanju u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.