Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz Dječjeg vrtića Mak "Cvijeće doziva proljeće"

16.02.2021.

19:29

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: DV Mak Osijek

Foto: DV Mak Osijek

Foto: - / -

Unatoč vremenima koja zbog koronavirusa ne idu na ruku maškarama, mališani osječkog Dječjeg vrtića Mak svojim su šarenim kostimima, pjesmom i glazbom šuškalica i zvečki ipak razveselili sugrađane Donjeg grada i najavili dolazak proljeća.

"Vođeni uzrečicom „Ako izumru običaji, izumrijet će i selo.“, nastojali smo i ove godine oživjeti, a time i očuvati tradiciju pokladnih običaja našeg kraja a i našeg vrtića", objašnjavaju zašto su održali ovu, 24. po redu Pokladnu povorku. Naravno, prilagodili su se epidemiološkim uvjetima i mjerama: "Tradicionalnu Pokladnu povorku ove smo godine organizirali nešto drugačije, uzimajući u obzir sigurnost djece i epidemiološke mjere koje su na snazi. Iz tih razloga imali smo Pokladni tjedan od 8. do 15. veljače u kojem je svaka skupina pojedinačno, bez pratnje i okupljanja roditelja, prošetala obližnjim ulicama Donjeg grada u svojim maskama. Tema ovogodišnje povorke bila je cvijeće – „Cvijeće doziva proljeće“. Tako da su ove godine ulicama našeg grada prošetali: maslačci, visibabe, jaglaci, djeteline, kukurjeci. A najmlađi vrtićarci razveselili nas glazbom zvečki i šuškalica koje su sami izradili", ističu iz Dječjeg vrtića Mak, a, budući da nose naslov ekološkog, pri izradi kostima nastojali su koristiti što više otpadnih materijala: reklamne letke, iskorištene kartonske tanjure, ostatke spužve, kartonske tuljce, praznu pet ambalažu. "Kao vrtić koji se zalaže za očuvanje okoliša, svojim akcijama nastojimo ukazati na određene ekoprobleme koji nas okružuju. Ove godine cilj nam je bio ukazati na ljepotu prirode te potaknuti sugrađane na njezino očuvanje", poručuju.
Pokladne su kostime, kao i proteklih godina, izradili u suradnji s roditeljima, ali kao i svi drugi morali su tradicionalne radionice zamijeniti onima online, tako da su roditelji kod kuće zajedno s djecom izrađivali dijelove kostima. A fotografije govore kako su u tome svi, i ove godine, bili izvrsni.

Galerija
Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-
Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-Foto: DV Mak Osijek, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.