Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz Dubrovnika u Vukovar stiglo 10 tona mandarina

04.11.2022.

14:07

Autor: Radio Osijek/TM

Iz Dubrovnika u Vukovar stiglo 10 tona mandarina

Iz Dubrovnika u Vukovar stiglo 10 tona mandarina

Foto: VSŽ / -

Donacija od 10 tona mandarina stigla je u vukovarski Caritas kao dar Dubrovačko-neretvanske županije Vukovarsko-srijemskoj. Vukovarci će Dubrovčanima o Božiću uzvratiti donacijom jabuka, a obostrane akcije traju već 13 godina.

"Ovo nije samo humanitarna akcija već je pokazatelj dobre suradnje i razvijanja odnosa naše dvije prijateljske županije u turizmu, gospodarstvu i drugim segmentima. Donacija mandarina je na neki način simboličan dar na koji Vukovarsko-srijemska županija uzvraća s donacijom jabukama", kazao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Županu Dekaniću donaciju je predao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. „Zahvaljujem od srca županu Dobroslaviću, jer ni jedne godine nije mu bilo teško putovati do Vukovara i svake godine dođu ovdje te nam ispune srca kao i srca svima kojima se donacija mandarina uručuje. Od srca im hvala i nadam se kako će trajati još dugo i da ćemo ju oplemeniti sa suradnjom u nizu drugih područja“, naglasio je Dekanić.

"Donacija je proizašla iz odlične suradnje dviju županija koje veže i slična tragična sudbina tijekom Domovinskoga rata. Osim emocija, veže nas i poslovna suradnja, razmjena iskustava naših agencija i ustanova koje surađuju kako bismo svojim županijama donijeli što veći napredak" rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

„Naše razvojne agencije pokušavaju plasirati proizvode iz Slavonije u našoj županiji i u turizmu. No ne ide to lako”, rekao je dubrovačko-neretvanski župan i dodao kako je važno da su prvi koraci već napravljeni te da kako se nada da će svake godine biti sve bolje.“ Posebno je, ističe, važan završetak koridora 5 c koji je trenutno u izgradnji kroz BiH, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gotov, a kojim će se put do Vukovara skratiti sa  sadašnjih osam na četiri sata.

Voditelj Caritasa Vukovarskog dekanata i župnik Župe sv. Josipa radnika, fra Slavko Milić zahvalio je na donaciji te je istaknuo: „Ova donacija biti će uručena obiteljima kojima je najpotrebnija pomoć, njih više od 140, koji su stalni korisnici, kojima pomažemo još od povratka nakon Domovinskog rata, pa tako i danas. Pomažemo koliko možemo u podjeli hrane, odjeće, obuće pa sve do namještaja i medicinskih pomagala kao i plaćanja režijskih troškova i ogrjeva. Svaka donacija dobro je došla kao i ova koja je stigla od naših prijatelja iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji nam doniraju već tradicionalno, te im zahvaljujemo. Svjesni smo toga da čineći dobro drugima, onima koji su u potrebi, kao kršćani i vjernici činimo dobro i sebi.“


Posredstvom vukovarskog Caritasa mandarine će biti podijeljene potrebitima, udrugama zdravstvene i socijalne skrbi, društvima Crvenog križa, socijalnim samoposlugama, vukovarskoj bolnici te braniteljskim udrugama.


Galerija
Iz Dubrovnika u Vukovar stiglo 10 tona mandarina, Foto: VSŽ/-
Iz Dubrovnika u Vukovar stiglo 10 tona mandarina, Foto: VSŽ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.