Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz Iloka butelja vina svakom stanovniku Hrvatske

22.01.2019.

14:38

Autor: Davor Lončarić

Iz Iloka butelja vina svakom stanovniku Hrvatske

Iz Iloka butelja vina svakom stanovniku Hrvatske

Foto: - / -

Iločki podrumi prošle su godine na tržište plasirali butelju vina za svakog stanovnika Hrvatske, a godina je ocijenjena vrlo uspješnom. U Iloku, kao i diljem Hrvatske, slavi se blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, a proslavom počinje nova vinogradarska godina.

Kuma Iločkih podruma i ove je godine na proslavi Vinkova bila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Tradicionalno je uz molitvu, blagoslov vinograda, pjesmu i vinogradarski roštilj proslavljeno Vinkovo u najvećem vinogradu zapadnoga Srijema. 

Većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević ocijenio je prošlu godinu vrlo dobrom, na tržište je plasirano 4,5 milijuna litara vina ili, kako kaže "za savkog Hrvata po jedna butelja". 

Ministrica Žalac čestitala je vrijednim vinogradarima na iznimnom trudu koji ulažu u razvoj te im poželjela još bolji plasman vina na tržište. Najavila je, među ostalim, kako će Vlada sutra Ilok i cijeli hrvatski istok proglasiti novom regijom u kojoj će poduzetnici moći dobiti više novca iz fondova Europske unije, dvostruko više nego što su mogli do sada. Očekuje kako će  i taj potez poboljšati otvaranje novih radnim mjesta i ubrzati razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. Dodala je kako je do sada u Vukovarsko-srijemsku županiju uloženo 1,6 milijardi kuna te najavila posebne projekte za grad Ilok. 

Više poslušajte u prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.