Hrvatski radio

Radio Osijek

15:15 / 30.11.2021.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 11 osoba

Foto: Ministarstvo branitelja

Foto: Ministarstvo branitelja

Foto: - / -

U masovnoj grobnici kod Vukovara, na području između sela Pačetin i Bobota, pronađeni su i eshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba za koje je preliminarnim nalazima utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

"Nakon što su na navedenoj lokaciji na kojoj je ilegalno odlagalište otpada, pronađeni posmrtni ostaci pet osoba, daljnjom pretragom otkrivene masovne grobnice pronađeno je još posmrtnih ostataka, a provedenom ekshumacijom je utvrđeno kako je riječ  o najmanje jedanaest osoba", podsjećaju iz Ministarstva.
Slijedi antropološka obrada ekshumiranih posmrtnih ostatak, nakon čega će biti poznato više detalja, a potom i proces identifikacije DNA analizom, o čijim će nalazima biti pravodobno obaviještene obitelji, kao i cjelokupna javnost, ističe se u priopćenju i dodaje da se nastavlja pretraga terena na kojem je pronađena ova masovna grobnica, što je rezultat međuresorne suradnje svih nadležnih tijela uključenih u proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.
O pronalasku masovne grobnice prošlog je petka javnost izvijestio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Srbiju je ponovno pozvao da otvori svoje arhive, dostavi Hrvatskoj protokole i zapisnike i da informacije o nestalima iz Domovinskog rata. Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 386 osoba nestalih je i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru 1991. godine.

Foto: Ministarstvo branitelja

Foto: Ministarstvo branitelja

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.