Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz Opatovca prvi autobusi tek navečer

22.09.2015.

17:13

Autor: Radio Osijek/Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 15 sati iz Tovarnika je prema Botovu krenuo vlak sa 1.200 migranata, koji su registrirani odmah na graničnom prijelazu, dok iz prihvatnoga centra u Opatovcu, od jutra nije izašao ni jedan čovjek. Na Bajakovu će se propuštati teretnjaci s kvarljivom robom.

Migranti koji su ulazili na Graničnom prijelazu u Tovarniku registrirani su na licu mjesta i ukrcavani u vlak koji je u 15 sati krenuo prema Botovu. U isto vrijeme u prihvatni je centar u Opatovac stiglo oko 2.000 migranata, koji su ušli na obližnjem Graničnome prijelazu Bapska, a koje su tijekom noći dovozili autobusi makedonskih registracijskih oznaka. Nakon što su u grupicama pješice došli do Opatovca, registrirani su i primljeni u kamp, tako da se broj registriranih migranata u Opatovcu od jutra popeo sa 1.600 na preko 3.000. – rekao je među ostalim ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić. 
Niti jedan čovjek do sada iz Prihvatnoga centra nije izašao, no kako nam je istaknula glasnogovornica Ravnateljstva policije Jene Bikić, tijekom večernjih sati počet će njihov transfer prema željezničkom kolodvoru u Tovarniku iz kojeg će ih još jedna kompozicija odvesti do granice s Mađarskom. Perinić je dometnuo kako nije problem organizirati autobuse, već da bi bilo "kontraproduktivno 'nagurati' sve te ljude na granicu i pustiti ih da danima čekaju na ulazak u Mađarsku". 
Ne žele u pripremljene šatore
"Ovdje ipak imaju primjeren smještaj i uvjete. Od samog ulaska na područje Republike Hrvatske izbjeglicama su osigurani potrebni uvjeti za njihov privremeni boravak u našoj zemlji, od toga da im dijelimo vodu i hranu do pružanja primjerene zdravstvene skrbi i smještaja", rekao je Perinić. "Ono što radimo u Hrvatskoj, a što se nije radilo u drugim zemljama, jest da smo onemogućili bilo kakvo lihvarenje nad tim ljudima. Drugdje su navodno čak postojali i cjenici za prijevoz izbjeglica. Ovdje se to ne čini, niti će se činiti", istaknuo je ravnatelj DUZS-a. Prema njegovim riječima, u prihvatnome centru u Opatovcu je 2500 izbjeglica, a još ima mjesta i za njegovu dogradnju novim šatorima ako se za to pokaže potreba. "Ono što je neobično kod tih ljudi je da oni, ne znam zbog kojeg razloga, ne žele biti u šatorima. Uglavnom su vani, tako da smo noćas imali i problem s paljevinama jer su palili vatru. Jedna vrlo heterogena skupina s kojom je vrlo teško raditi, ali trudimo se koliko možemo da im osiguramo primjeren boravak", rekao je Perinić i potvrdio kako se danas registriraju na dva mjesta na ulazu u prihvatni centar u Opatovcu. Također je rekao kako UNHCR podiže šator na ulazu u prihvatni centar u kojem će se pružati medicinska pomoć lakše ozlijeđenim izbjeglicama, a riječ je uglavnom o ranama od dugotrajnog pješačenja.
Jednu su ženu u ponedjeljak dok je čekala na ulaz u prihvatni centar u Opatovcu uhvatili trudovi te je prevezena u bolnicu na porođaj.
Kvarljiva roba pušta se preko Bajakova
Hrvatska će carina preko graničnog prijelaza Bajakovo propuštati svu kvarljivu robu, odlučeno je danas u Vladi, a za provođenje odluke na terenu zadužena je Carina koja će kontrolirati prolaz robe.
Jedini granični prijelaz koji je na granici sa Srbijom od početka izbjegličke krize ostao otvoren za promet, za teretni je promet blokiran od ponoći između nedjelje i ponedjeljka, što je duž autoceste na srpskoj strani stvorilo kolonu dugu dvadesetak kilometara i otežalo normalan promet.
Ta je odluka izazvala oštre reakcije srbijanskih političara koji su Hrvatsku prozvali za nekorektnost, na što im je hrvatski premijer Zoran Milanović danas odgovorio "da malo snize ton".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.