Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz vodocrpilišta Sikirevci do Slavonskog Broda 250 l/s

04.06.2018.

12:42

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Pixell

Foto: HRT/Pixell

Foto: - / -

U Hrvatskim je vodama potpisan sporazum s vodovodnim tvrtkama u Slavonskom Brodu i Vinkovcima kojim se osigurava dovod vode u slavonskobrodski vodoopskrbni sustav iz crpilišta Sikirevci. Sve je potaknuo incident od prije dva mjeseca kada je voda u tamošnjem sustavu bila onečišćena.

Sporazum su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor slavonskobrodskog Vodovoda Stjepan Aščić i direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.
Hrvatske su vode osigurale pet milijuna kuna za potrebe interventnih radova na magistralnom cjevovodu Sikirevci - Slavonski Brod čime je omogućen dovod vode od 100 litara u sekundi u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda. Sporazum definira osposobljavanje tri nova zdenca na crpilištu Sikirevci koji bi omogućili dovod vode od 250 litara u sekundi i gradnju spojnog magistralnog cjevovoda od crpilišta Sikirevci na postojeći magistralni cjevovod Sikirevci - Slavonski Brod, za što je osigurano 12 milijuna kuna. Osim toga, Sporazumom se definira i dovršenje javnog vodoopskrbnog sustava na području općine Sikirevci te priključenje kućanstava, istaknuto je prigodom potpisivanja.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je kako su Sporazumom u najvećoj mogućoj mjeri riješeni odnosi između dva vodovoda i omogućen daljnji razvoj vodoopskrbnog sustava kroz ulaganje Hrvatskih voda od gotovo 20 milijuna kuna za razvoj vodospskrbne mreže Slavonskobrodske županije i Slavonskog Broda. "Ujedno rješavamo i neke potencijalne nove probleme i stanja na vodocrpilištu Jelas, omogućili smo dodatne količine vode s vodocrpilišta Sikirevci", dodao je Đuroković. Podsjetio je kako su prethodno već osigurali 100 litara u sekundi koji već idu prema Slavonskom Brodu, a dogradnjom dodatnih cjevovoda osigurat će se isporuka 250 litara u sekundi za područje Slavonskog Broda. "Tim rješenjem neće biti zakinuto područje Vukovarsko srijemske županije, osigurat će se daljnji razvoj i sigurnost vodoopskrbe na području Vinkovaca i Županje i oba komunalna poduzeća moći će razvijati svoju mrežu i sukladno pravilima Europske unije nominirati i nove projekte kojima će omogućiti poboljšanje vodoopskrbe na tom području. Nismo zanemarili ni općinu Sikirevci, Hrvatske vode i slavonskobrodsko komunalno poduzeće će osigurati priključenje na vodoopskrbnu mrežu", najavio je Đuroković.
Direktor slavonskobrodskog Vodovoda Stjepan Aščić istaknuo je kako je za Slavonski Brod osigurana vodoopskrba s tri strane te da je kriza s vodopskrbom od prije dva mjeseca riješena i da su osigurane dovoljne količine pitke vode. Najavio je da će zajedno s Hrvatskim vodama kroz projekt Brod 3 izgraditi sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.
Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković rekao je kako je riješeno pitanje vodocrpilišta Sikirevci, da vinkovački vodovod skrbi o 100.000 korisnika u 14 općina i dva grada te da se pitanje vodoopskrbe rješava odgovorno i ozbiljno. Rekao je da se okreću EU fondovima kako bi sva naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji bila priključena na vodovod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.