Hrvatski radio

Radio Osijek

17:14 / 10.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Izabrane najbolje fotografije natječaja „Volim svoju županiju 2022.”

"Slavonija"

"Slavonija"

Foto: Samir Kurtagić - Osječko-baranjska županija / -

„Zamagljen” autorice Mary Crnković Pilaš iz Grada Zagreba, „Čuvar stada” fotografija koju potpisuje Antonio Oršulić iz Dubrovačko-neretvanske županije te fotografija Gorana Lončara iz Vukovarsko-srijemske županije naslovljena „Snježna kapelica” prema mišljenju stručnog žirija tri su najbolje fotografije prijavljene na natječaj „Volim svoju županiju”.

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ 2022. je završio, a stručni žiri je odabrao najbolje fotografije koje su amaterski i profesionalni fotografi slali sedmu godinu zaredom kako bi pomogli ispričati priču o ljepotama hrvatskih krajeva. Predsjednica stručnog žirija i ove je godine bila proslavljena fotografkinja Mare Milin, a uz nju, o najboljim su fotografijama odlučivali Franca Moscarda iz Istarske, Petra Vadlja iz Međimurske i Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske županije.

„Projekti koje pokrećemo unutar Hrvatske zajednice županija kao krovne organizacije svih županija usmjereni su prvenstveno na suradnju i promoviranje interesa svih jedinica regionalne samouprave, bez obzira na njihove različitosti. Osim geografskih, različitost u starim običajima, načinu života, tradicionalnim vrijednostima čini jedinstvenu cjelinu koju možemo vidjeti kroz ove fotografije. Upravo zato svake godine biramo kolege iz različitih županija za članove žirija”, dobivamo nove poglede i učimo jedni od drugih“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Žiri je odabrao 21 fotografiju – po jednu iz svake županije, a osim te kategorije, sudionici su se mogli natjecati u još dvije: fotografija s najvećim brojem glasova prikupljenih putem Facebooka unutar aplikacije volimzup.hr te najbolja fotografija snimljena dronom.

Najviše glasova, gotovo 2000, osvojila je fotografija Zamišljena sjenica, autora Dorijana Delosta iz Primorsko-goranske županije. Najbolja dronska fotografija također je snimljena na području Primorsko-goranske županije, a radi se o Marini Punat autora Vladimira Bogovčića.

„Što povezuje tramvaj, ovce, snijeg, koprivu, smokvu, Nema, brodove i ljude? Bacite oko na galeriju najboljih ovogodišnjih fotografija „Volim svoju županiju“ i uživajte u virtualnom putovanju Lijepom Našom”, ističu organizatori i najavljuju da će se otvorenje izložbe „Volim svoju županiju“ održati 6. srpnja u Slavonskom Brodu.

Osim tri prvoplasirane fotografije izdvojene su i najbolje u preostalim županijama:

    - Čarolija prirode, Suzana Kevek – Ličko-senjska županija

    - Vestibul, Leo Lendić – Splitsko-dalmatinska županija

    - Predvodnik stada, Oliver – Istarska županija

    - Most (izletište Bara Grubišno polje), Dejan Adžić – Bjelovarsko-bilogorska županija

    - Moj Nemo, Staša Sobolevski – Primorsko-goranska županija

    - Pred polijetanje, Ivan Selci – Virovitičko-podravska županija

    - Kopriva, Darko Šostarec – Koprivničko-križevačka županija

    - Insula intra Dravam et Muram, Nikola Tomašić – Međimurska županija

    - Vrani konji gizdavi jure dok se ne razdani, Valentina Bošnjak – Brodsko-posavska županija

    - Maglovito jutro, Mario Ornik – Karlovačka županija

    - Mystic River, Goran Groš – Sisačko-moslavačka županija

    - Prijatelji, Marin Magaš – Zadarska županija

    - Grof Mačak od Lukavca, Robert Klarić – Zagrebačka županija

    - Jesenji Jankovac, Sonja Diklić – Požeško-slavonska županija

    - Slavonija, Samir Kurtagić – Osječko-baranjska županija

    - Vrijeme od smokava, Ivana Rakić – Šibensko-kninska županija

    - Krapina, Bin Han – Krapinsko-zagorska županija

    - Usnulo sunce, Lidija Škoro – Varaždinska županija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.