Hrvatski radio

Radio Osijek

Izaslanstvo izraelskog Knesseta posjetilo Vukovar

01.02.2018.

16:25

Autor: HINA/RO

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Vukovar je posjetilo izaslanstvo izraelskoga parlamenta Knesseta predvođeno potpredsjednikom Esawijem Frejom koji je i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska. Posjet su počeli razgovorom s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost potpredsjednik Knesseta Frej naglasio je da je riječ o prvom posjetu Republici Hrvatskoj u cilju osnaživanja odnosa između dvije zemlje. Došli smo naučiti o povijesti nastanka hrvatske države. Svaka nacija ima tužni dio povijesti, a treba znati kako tužan i mračan dio povijesti shvatiti kao pouku i vidjeti kako nastaviti dalje, rekao je Frej istaknuvši da je izraelsko izaslanstvo tijekom boravka u Hrvatskoj puno naučilo o njenoj povijesti ali se u Vukovaru i uvjerilo kako je suživot moguć i poslije rata. Istaknuo je da su on i njegov kolega iz pratnje zastupnik Avraham Nagosa predstavnici manjina u Izraelu no dijele privilegij da mogu služiti svome narodu u izraelskom parlamentu i boriti se za jednakost, ljudska prava i zaštitu manjinskih prava. Iz vaše ćemo zemlje otići nadahnuti da nastavimo taj važan rad, zaključio je Frej.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić naglasio je da je Vukovar za hrvatski narod simbol obrane, a Vukovar je grad heroj i jedna od križnih postaja za opstojnost i samostalnost hrvatske države.
Drago mi je da su se izraelske kolege nakon razgovora s gradonačelnikom i predstavnicima nacionalnih manjina iz Vukovara uvjerile da je itekako moguć zajednički život, rekao je Brkić te dodao da svi zajedno u Hrvatskoj moraju okrenuti pogled prema budućnosti kako bi se stvorili kvalitetni uvjeti za život.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava naglasio je da u Vukovaru živi 19 nacionalnih manjina te da uvijek treba prepoznati čovjeka bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, svjetonazorsku ili spolnu pripadnost.
Predstavnike Izraela, kako je rekao, upoznao je s gospodarskim mogućnostima Vukovara kao jednog od najpovoljnijih područja za ulaganje u Republici Hrvatskoj.

Izraelski gosti obišli su sustav navodnjavanja tvrtke Vupik te posjetili Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i vukovarsku bolnicu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.