Hrvatski radio

Radio Osijek

Izaslanstvo Općine Grude u Slavoniji

15.10.2019.

12:44

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Izaslanstvo Općine Grude iz Županije Zapadnohercegovačke u trodnevnom je posjetu Slavoniji. Domaćin im je Slavonska udruga Hercegovaca, a danas su ih primili predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i dožupan Goran Ivanović.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj govorio je o stoljetnim vezama Hercegovine i Slavonije te podsjetio na povijesnu akciju spašavanja petnaest tisuća gladne hercegovačke djece u Slavoniji nakon Prvog svjetskog rata na inicijativu fra Didaka Buntića. "Cijeneći to i razvoj suradnje u kasnijim razdobljima željeli bismo formalizirati poveznicu Hercegovine i Slavonije, odnosno naše Općine Grude u Županiji Zapadnohercegovačkoj", rekao je Grizelj izražavajući želju da Grude uspostave službene prijateljske odnose s nekim gradom ili općinom u Osječko-baranjskoj županiji. Usto bi željeli snažnije predstaviti svoje gospodarstvo u ovome kraju te pružiti priliku da se Slavonija i Baranja predstavi u Hercegovini. Tijekom ovoga posjeta naglasak je na obrazovanju pa su u hercegovačkom izaslanstvu predstavnici obrazovne zajednice – ravnatelji osnovnih i srednjih škola, ministrica obrazovanja, kulture i sporta te predstavnici Matice hrvatske.

Predsjednik Skupštine Dragan Vulin podupro je inicijativu za uspostavom prijateljskih odnosa Općine Grude s gradom ili općinom u Osječko-baranjskoj županiji. "Imamo puno prostora za suradnju. Želimo se još bolje povezati i više pomagati područjima izvan Hrvatske na kojima žive Hrvati", rekao je Vulin. Istaknuo je kako bi Osječko-baranjska županija mogla pomoći prenoseći svoja iskustva u povlačenju sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije. "Suradnja je na zavidnoj razini, ali uvijek može bolje, primjerice kada je riječ o projektima koji su premali za potporu s nacionalne razine pa tu mogu pomoći jedinice područne ili regionalne samouprave", zaključio je Vulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.