Hrvatski radio

Radio Osijek

Izaslanstvo skupine prijateljstva Irska- Hrvatska

24.10.2018.

12:25

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Gradonačelnik Ivan Vrkić i njegova zamjenica Žana Gamoš primili su izaslanstvo skupine prijateljstva Irska- Hrvatska iz irskoga Parlamenta koju je predvodio John Brassil. Jedna od tema- hrvatsko iseljeništvo.

Hrvatsko iseljeništvo u Irskoj, suradnja dviju zemalja u IT sektoru, poljoprivredi, znanosti i turizmu te povezivanje lokalnh zajednica- bila je tema susreta. Gradonačelnik je ocijenio dobrom vijesti da se iseljenici najčešće vraćaju kućama nakon šestogodišnjeg  iskustva i rada, ali je dodao kako moramo stvoriti uvjete koji će taj povratak omogućiti i ubrzati. John Brassil je izjavio kako je prema njihovim procjenama iz Hrvatske u Irskoj oko 18.000 osoba, od toga je 10.000 u Dublinu, a ostali su u drugim dijelovima zemlje. Svi su, kaže, zaposleni i zadovoljni su s novim iskustvom. Iznio je i svoja iskustva- u mladosti nije pronašao posao u struci, emigrirao je u Veliku Britaniju i tamo stekao vrijedna znanja, nakon čega se vratio kući. "Tako mogu reći  da emigracija može biti vrlo vrijedna. Mislim da svatko u srebi nosi prirodni poriv da živi u zemlji u kojoj je rođen. Ta je želja ista i kod Hrvata i kod Iraca. Vjerujem da će doći vrijeme kada će Hrvati iskustvo stečeno na radu u Irskoj ugraditi kao svoj doprinos hrvatskoj ekonomiji"- rekao je J. Brassil. Sastanku je nazočila i irska veleposlanica u RH Olive Hempenstall. U njihovoj je pratnji voditelj Hrvatsko- irske međuparlamentarne  skupine prijateljstva Domagoj Hajduković. Izaslanstvo prijateljstva je u Hrvatskoj 4 dana. Nakon Zagreba, danas su u Osijeku i Vukovaru, a sutra u Karlovcu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.