Hrvatski radio

Radio Osijek

Izaslanstvo udruga vojvođanskih Hrvata u Osijeku

17.10.2018.

12:20

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Nakon što su u travnju predstavnici Osječko- baranjske županije predvođeni županom Ivanom Anušićem posjetili udruge vojvođanskih Hrvata u Subotici, izaslanstvo udruga, predstavnici političkog i kulturnog života, danas je u uzvratnom posjetu Osijeku.

Na susretu sa županom razgovaralo se o nastavku konkretne pomoći kako bi udruge mogle održati svoje aktivnosti, ove je godine Osječko- baranjska županija za tu namijenu izdvojila 200 tisuća kuna a u planu je i ojačati tu suradnju- izjavio je župan Anušić.  

Prema zadnjem popisu stanovništva u Srbiji je 58 tisuća Hrvata, 48 tisuća u Vojvodini no procjena je da je ta brojka dvostruka. Različiti su oblici nacionalne mimikrije, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne udruge hrvatske manjine, Slaven Bačić. U Srbiji je visok postatak, oko 5%, i onih koji su nacionalno neopredjeljeni  i koji se  ne izjašnjavaju, još uvijek se neki izjašnjavaju kao Bunjevci, čak i Jugoslaveni- kaže Bačić. Za rad udruga izdvaja se novac iz proračuna lokalne samouprave, državnog i pokrajinskog proračuna no ta su sredstva razmjerno mala, ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, te je potpora Osječko- baranjske županije značajna pomoć.      

Na potpori koju pruža Osječko-baranjska županija zahvalili su i predstavnici Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice, Hrvatskog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta te žetvene svečanosti Dužijance koja je ove godine održana 108. put.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.