Hrvatski radio

Radio Osijek

Izazovi baštine – o retfalačkoj zbirci grofovske obitelji Pejačević

23.02.2023.

20:01

Autor: Ana Mitar Šimić

Izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak

Izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

U sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka projekta FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, govorila je izvanredna profesorica Jasminka Najcer Sabljak naziva Izazovi baštine - o retfalačkoj zbirci grofovske obitelji Pejačević. 

Retfalačka zbirka nastala je i razvijala se u barokno-klasicističkom dvorcu obitelji Pejačević u Retfali, izgrađenom u prvoj fazi 1801. Izgrađen je u obliku slova U, okružen velikim perivojem, koji je danas u potpunosti smanjen i sveden na zapušteni okoliš. 

Sabljak se osvrnula na sudbinu retfalačke zbirke koja je pratila sudbinu dvorca i njezinih vlasnika. Kada je 1916. u Beču preminuo posljednji član rumsko-retfalačke grane obitelji Pejačević, ugasila se ta grana njegove obitelji, a dvorac i likovnu zbirku naslijedili su kći Franciska i njezin suprug Manfred grof Clary-Aldringen.

Već od 1918. dio dvorca bio je u najmu, a najkasnije početkom 1924. zbirka je premještena u dvorac Herrnau u južnom predgrađu Salzburga, gdje je i danas u posjedu obitelji Clary-Aldringen. 

Tamo se čuva približno stotinu umjetničkih djela, slika i grafika, te iznimno vrijedan namještaj, uporabni predmeti, knjige, fotografije i dokumenti iz Retfale. Vrijedan izvor za poznavanje retfalačke zbirke predstavljaju i novinski članci u kojima se opisuje dvorac, arhivsko gradivo Arheološkog kluba Mursa, a posebno likovna djela u kojima je prikazan njegov vanjski izgled i interijeri (autori Franz Alt, Ladislav Pejačević, Ivan Roch, Branko Šenoa…).


Više o predavanju poslušajte u razgovoru Ane Mitar Šimić i izvanredne profesorice i doktorice znanosti Jasminke Najcer Sabljak.

Razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.