Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbjeglice se i dalje prevoze prema Mađarskoj

22.09.2015.

15:30

Autor: Radio Osijek/Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U posljednjih tjedan dana, od kako izbjeglički val prolazi kroz Hrvatsku, u našu je zemlju ušlo gotovo 35000 migranata. Samo od ponoći do jutra stiglo je 2400, i to preko Bapske, a svi su prvo dopremljeni u privremeni prihvatni centar Opatovac, a zatim se odvoze na granicu prema Mađarskoj.

Prijevoz migranata do granice organizira se i dalje, dok se nalazi oko 1630 migranata.
Novi konvoj od 15 autobusa u Baranjsko je Petrovo Selo stigao nešto prije 13 sati. Prihvat otprilike 600 ljudi teče prema u hodanoj proceduri. Na hrvatskoj strani izlazak izbjeglica iz autobusa kontrolira naša policija a zatim ih preuzima mađarska strana, no kada prođu kroz - i danas otvorena - čelična vrata na ulazu u Mađarsku dočekuju ih nimalo prijateljsko ozračje. Gotovo do samog prijelaza došla su tri oklopna vozila s vojnicima naoružanim dugim cijevima. Sve izbjeglice, uključujući i žene i djecu pretresa marđarska policija.
Ovi su autobusi u Baranjsk Petrovo Selo stigli ranije nego li je to bilo proteklih dana, a dok traje prelazak izbjeglica Mađari užurbano postavljaju žičanu ogradu sa zapadne strane prijelaza, dok je na istočnoj ona već postavljena, pa će do kraja dana, prema svemu sudeći, završiti posao koji obavljaju za slučaj da u nekom trenutku odluče potpuno zatvoriti ovaj prijelaz.
Mađarski je parlament, podsjetimo, u ponedjeljak prihvatio zakon kojim se vladi odobrava angažiranje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući uporabu neubojitih sredstava. Tako će vojska na terenu, ako zatreba, smjeti rabiti gumene metke, pirotehnička sredstva, suzavac i drugo neubojito oružje, a 
u posebnim situacijama vojska smije i otvoriti vatru. Omogućene su i premetačine privatnih kuća i stanova ako se sumnja da se u njima skrivaju migranti. Za prihvaćanje zakona glasovao je 151 zastupnik, 12 je bilo protiv, a 27 suzdržanih. 
U govoru pred zastupnicima uoči glasovanja mađarski premijer je Viktor Orban rekao da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granica prema Hrvatskoj i Sloveniji potrebna i vojska. "Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštovanju zakona... i cijela Europa. Pregazit će nas", rekao je Orban u govoru u parlamentu. Istaknuo je da Mađarska svojim pristupom migracijskoj krizi štiti europsku obitelj, što je, dodao je - njezina povijesna i moralna dužnost. Mađarska se bori na dvije fronte, jer se uz zaštitu granica mora boriti i protiv 'kratkovidne europske politike', kazao je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.