Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbor iz sakralne baštine uvod u Festival sakralne umjetnosti

10.09.2020.

15:38

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Grad Osijek po prvi će puta na Festivalu sakralne umjetnosti „Ars sacra" predstaviti vrijednosti gradskih crkava. Tijekom desetak dana održat će se brojna predavanja i koncerti. Uvod u Festival sakralne umjetosti bila je izložba Hereditas santa u Muzeju Slavonije

"Hereditas sancta" izložba koja je predstavila sakralnu baštinu Muzeja Slavonije. Autorica izložbe Andreja Šimičić rekla je da je dio sakralne baštine iz Muzeja bio predstavljen i 2003. godine obilježavajući posjet pape Ivana Pavla II. Tako je danas predstavljeno sedamdeset izložaka značajnih po tome što će biti i dio Festivala sakralne umjetnosti u kojem će po prvi puta sudjelovati i grad Osijek. U desetak dana moći će se vidjeti vrijedni umjetnički sadržaji osječkih crkava, ali dijelovi muzejske baštine posvećene sakralnoj umjetnosti. Održat će se brojna predavanja i stručna vodstva za građane, ali i koncerti prigodne glazbe. Eduard Hudolin iz Muzeja likovnih umjetnosti koji je i nositelj festivala rekao je da će sudjelovanje Osijeka odnosno sakralnih objekata i muzeja, odnosno Državnog arhiva biti prigoda da se europskom krugu upoznaju s umjetničkim vrijednostima koje se kriju u osječkim crkvama i drugim institucijama.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.