Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbori za gradske četvrti i mjesne odbore

11.12.2022.

12:59

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Izbori na području Osijeka

Izbori na području Osijeka

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

U Osijeku se održavaju izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području grada. U Osijeku je ukupno sedam gradskih četvrti, u njihova vijeća bira se 11 članova, dok se u osam vijeća mjesnih odbora u prigradskim naseljima bira po sedam članova.

Kako napominje potpredsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Ružica Šimić izbori prolaze mirno na sva 42 izborna mjesta, a one od prije 4 godine usporedila je s današnjima: "U odnosu na 2018. godinu puno je manje kandidacijskih lista. Sada ih imamo 63, a imali smo 98. Prije 4 godine bilo je 10 kandidacijskih lista grupe građana, a sad samo 4. Puno je manje i političkih stranaka i puno je manje svega", rekla je Šimić i dodala i kako je birača manje s obzirom na popis stanovništva iz prošle godine: "Prije 4 godine bilo je 90.534, a ove 88.129 birača."


Izlaznost na "kvartovske" izbore i inače je jako mala, a uobičajeno je tek između 20 i 30 posto. Kako napominje Šimić, razlog je vjerojatno što nisu svjesni njihove važnosti: "Jako je važno izaći na ove izbore jer se na toj razini komunicira o životnim temama, onomu što se svakodnevno događa. Tako na primjer sugrađani ne moraju dolaziti u Gradsku upravu da bi im se riješila ulična rasvjeta, oštećeni nogostup, divlji deponij ili nešto iz društvenih djelatnosti, zdravstva... Osim toga sve obrasce mogu pokupiti u svom mjesnom odboru i gradskoj četvrti", rekla je Šimić i dodala kako se izbori za gradske četvrti i mjesne odbore održavaju se od 2002. godine i ovo su 6 po redu.


Dodajmo kako je na području Grada Osijeka ukupno 42 biračka mjesta. Od ukupno 88.129 birača do 11 sati svoj glas je dalo 2.598 ili tek 2.95%.

Potpredsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Grada Osijeka Ružica Šimić i sugrađani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.