Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbori za manjinska vijeća i predstavnike manjina

31.05.2015.

19:00

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto više od 300 tisuća pripadnika 19 nacionalnih manjina diljem Hrvatske danas je biralo 288 manjinskih vijeća i 173 predstavnika. Manjinski su se izbori održali u svim županijama te u gotovo 200 gradova i općina.

Riječ je o savjetodavnim tijelima kroz koje mogu snažnije utjecati na svoj položaj u lokalnoj zajednici.
Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva  do 16,30 odazvalo se 10,57 od oko 300 tisuća birača. 
Zainteresiranost za ove izbore pokazali su pripadnici mađarske i romske nacionalne manjine – za sve razine u svim općinama, gradovima i županijama gdje su birali svoje predstavnike ili vijeća odazvalo se od 22 do 37 posto Roma, odnosno od 20,4 do 41,7 posto Mađara.
Rekordan izlazak zabilježen je u Belome Manastiru gdje je za manjinsko vijeće glasovalo 61,62 posto Roma. Visoka izlaznost te nacionalne manjine bilo je i u Belišću (45,8 posto). U Brodsko-posavskoj županiji za županijsko je vijeće glasovalo 45,50 posto pripadnika romske nacionalne manjine, odnosno 47,1 posto za gradsko vijeće u Slavonskom Brodu.
Rekordan odziv kod izbora za vijeća mađarske nacionalne manjine na područu pet slavonsko-baranjskih županija bio je u općini Ernestinovo (58 posto), Tordincima (57posto) i u Starim Jankovcima (51,56 posto). U Vukovarsko-srijemskoj županiji kod izbora za županijsko vijeće zabilježena je veća izlaznost od prosječne i bošnjačke (31,99 posto) nacionalne manjine. 
Od približno 800 biračkih mjesta u cijeloj zemlji najviše ih je bilo u Osječko-baranjskoj županiji125. Sa 75 biračkih mjesta pri vrhu je bila i Vukovarsko srijemska županija.
Pripadnici nacionalnih manjina u Osječko-baranjskoj županiji birali su članove županijskih vijeća albanske, mađarske, njemačke, romske, slovačke i srpske nacionalne manjine te predstavnika bošnjačke nacionalne manjine. Vijeća i predstavnici biraju se i za sedam gradova i 21 općinu. U Osijeku se se birali članovi vijeća albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, slovačke i srpske nacionalne manjine i predstavnici crnogorske i makedonske nacionalne manjine, dok za predstavnika romske nacionalne manjine nije bilo kandidature.
U Belome Manastiru birali su se članovi vijeća mađarske, romske i srpske nacionalne manjine. 
U Belišću, Donjem Miholjcu, Đakovu i Našicama te u nekoliko općina srpska nacionalna manjina nije istaknula kandidate za vijeće.
Brojna vijeća birala su se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji – danas su izabrani članovi vijeća bošnjačke, mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine te predstavnici albanske, njemačke, romske, ukrajinske nacionalne manjine dok za makedonske predstavnike nema kandidata. Manjinski su se izbori proveli i za vijeća ili predstavnike u 13 općina i četiri grada. U Vukovaru su za članove vijeća glasovali pripadnici mađarske, rusinske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine.
U Brodsko-posavskoj županiji danas je bio izbor za dva županijska vijeća – srpske i romske nacionalne manjine. Birao se i predstavnik albanske i ukrajinske nacionalne manjine dok kandidata iz redova Bošnjaka nije bilo. Nacionalna vijeća ili predstavnici birala su se također i u dva grada i sedam općina.
Za Vijeće romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije bilo je uvjerljivo najviše kandidata – za 25 mjesta u utrci je bilo 74 kandidata. Slična je situacija i za gradsko vijeće te manjine – za jedno mjesto bila su tri kandidata. U Slavonskom se Brodu biralo još i vijeće srpske manjine te predstavnik Albanaca.
U Požeško-slavonskoj županiji birala su se vijeća češke, srpske i talijanske manjine, dok za albanskog predstavnika nije bilo kandidata. U toj županiji predstavnici srpske nacionalne manjine vijeća ili predstavnike birali su u osam gradova ili općina, dok je češka manjina svoje predstavnike birala u Pakracu i Kutjevu.
U Virovitičko-podravskoj županiji danas su bili izbori za županijsko vijeće srpske nacionalne manjine i predstavnike albanske, češke i mađarske manjine, a također su se birala manjinska vijeća ili predstavnici u Orahovici i sedam općina u to županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.