Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbori za rektora osječkog sveučilišta

21.06.2017.

07:49

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bira novog rektora za mandat 2017.- 2021. godine. Kandidati su Drago Žagar, Zlatko Kramarić i Vlado Guberac .

Sveučilišni Senat utvrdio je službenu listu kandidata za izbor rektora, a to su prof. dr. sc. Vlado Guberac, redoviti profesor u trajnom zvanju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Zlatko Kramarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za kulturologiju, i prof. dr. sc. Drago Žagar, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Mandat aktualnog rekotara, prof. dr. sc. Željka Turkalja, istječe 30. rujna, a novi će rektor stupiti na dužnost 1. listopada 2017., na početku nove akademske godine. 

Izborna sjednica Senata osječkoga Sveučilišta bit će održana 29. lipnja. Na toj će sjednici trojica kandidata za rektora predstaviti svoje programe, a nakon toga će na istoj sjednici tajnim glasovanjem biti izabran rektor. 

Sva trojica kandidata poznati su javnosti i iza njih je bogata znanstvena i akademska karijera. Vlado Guberac (rođen 1965.) donedavni je dekan Poljoprivrednoga fakulteta, a na toj je poziciji bio punih 12 godina, od 2005. godine. Zlatko Kramarić (rođen 1956.) bio  je dugogodišnji gradonačelnik Osijeka, saborski zastupnik i diplomat. Drago Žagar (rođen 1965.) bio je dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija od 2013. godine. 

 

 

Sa sjednice Sveučilišnog Senata upućeno je i posebno priopćenje za javnost. Akademskoj i široj društvenoj zajednici zasigurno će najzanimljivija biti informacija da je usvojeno izvješće Povjerenstva o prikupljenim prijedlozima kandidata za izbor rektora Sveučilišta i utvrđena lista kandidata za izbor rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za mandatno razdoblje 2017. – 2021. godine. Službeni kandidati za novoga rektora Sveučilišta su: prof. dr. sc. Vlado Guberac, redoviti profesor u trajnom zvanju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku; prof. dr. sc. Zlatko Kramarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za kulturologiju Sveučilišta i prof. dr. sc. Drago Žagar, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.Nakon razmatranja svih pristiglih kandidatura odluka o novom rektoru Sveučilišta bit će donesena na sjednici Senata Sveučilišta koja će se održati 29. lipnja 2017. u 10 sati. Novi rektor stupit će na dužnost od početka nove akademske godine, dakle 1. listopada 2017. godine.

Osim toga, prihvaćen je prijedlog kvota za upis studenata u I. godinu diplomskih sveučilišnih studija u idućoj akademskoj godini 2017./2018 na znanstveno-nastavnim/umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku. Prema prihvaćenom prijedlogu,ukupan broj upisnih mjesta za upis u I. godinu diplomskih sveučilišnih studija na znanstveno-nastavnim/umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku u akademskoj godini 2017. / 2018. iznosi 2336. Od  toga se najveći dio, 1642, odnosi na redovite studente, 667 mjesta predviđeno je za izvanredne studente te 27 mjesta za strane državljane.

K tome, potvrđen je izbor dekana i pročelnika za mandatno razdoblje 2017. – 2021. godine na četiri znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta u Osijeku. To su: prof. dr. sc. Renata Perić, dekanica Pravnog fakulteta Osijek; izv. prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta Osijek; prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek i izv. prof. dr. sc. Vanja Radolić, pročelnik Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku. 

Također, Senat je potvrdio izbor dvoje sveučilišnih nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora: izv. prof. dr. sc. Olega Antonića iz znanstvenog područja Prirodnih znanosti, znanstvenog polja Biologija na Odjelu za biologiju (prvi izbor) te izv. prof. dr. sc. Brune Splavskog iz znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva, znanstvenog polja kliničke medicinske znanosti, znanstvene grane kirurgija na Medicinskom fakultetu Osijek (prvi izbor).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.