Hrvatski radio

Radio Osijek

Izbori za vijeća nacionalnih manjina

27.05.2015.

15:01

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nedjeljne manjinske izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina određeno je 797 biračkih mjesta, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na internetskim stranicama DIP-a može se vidjeti adresar biračkih mjesta te područja koja pripadaju pojedinom biračkom mjestu. Najviše mjesta - 125, određeno je za Osječko-baranjsku županiju, zatim za Sisačko-moslavačku - 80 te za Vukovarsko-srijemsku njih 75. Najmanje mjesta, pet, odnosno šest određeno je za Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju. U popis za izbor članova manjinskih vijeća upisano je 278.932 birača, u popis za izbor manjinskih predstavnika 24.399 birača.
U Osječko-baranjskoj županiji je 33,6 tisuća birača, doznajemo od predsjednika gradskog izbornog povjerenstva Darka Krušlina. "Birači sa sobom moraju obavezno ponijeti važeću osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, putovnicu ili neki drugi važeći dokument s fotografijom na osnovu koje se utvrđuje njihov identitet", kaže Krušlin.
Pravo biranja na manjinskim izborima imaju građani, pripadnici nacionalnih manjina za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani. Birači moraju imati prebivalište u općini, gradu i županiji u kojoj se izbori provode.
U nedjelju, 31. svibnja,bira se 288 vijeća i 173 predstavnika, kandidata je oko 6500.
Manjinska se vijeća biraju u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. Županijska manjinska vijeća broje 25 članova, gradska 15, općinska deset članova.
Manjinski predstavnici biraju se u jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ima najmanje sto pripadnika. Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. 
Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na području kulture, obrazovanja itd.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.