Hrvatski radio

Radio Osijek

Izborna šutnja

01.06.2013.

00:27

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ponoći je na snazi izborna šutnja uoči drugog kruga lokalnih izbora, koji se u nedjelju, 2. lipnja odvija na 5490 izbornih mjesta.

Izbori za župana održavaju se u 12 županija, između dva kandidata bira se i gradonačelnik Zagreba. Drugi krug će odlučiti tko će biti gradonačelnik u 85 gradova, a za 164 općine u nedjelju, 2. lipnja bit će poznati načelnici.

Treba podsjetiti da je u dva tjedna koja su prethodila lokalnim izborima 19. svibnja - slijedom pravila i uloge javnoga medija - Radio Osijek osigurao 322 petominutnih termina za sve kandidate i stranke koji su bili u utrci i to svoje pravo iskoristila je trećina njih. Uoči drugoga kruga kandidati za župane i gradonačelnike iz pet slavonsko-baranjskih županija koji nisu bili izabrani u prvom krugu u našem programu imali su 14 termina. Održano je šest sučeljavanja, a dva su kandidata imala prigodu sami govoriti pola sata jer se protukandidat nije odazvao.

Izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati kada se zatvaraju birališta. Za razliku od prvog izbornog kruga kada je bilo otvoreno više od 6 i pol tisuća biračkih mjesta, 2. lipnja izbori se provode na 5490 mjesta.

Državno izborno povjerenstvo poziva poslodavce da radnicima koji na izborni dan rade, omoguće odlazak na birališta, a na izborne sudionike apelira da se pridržavaju Zakona o lokalnim izborima u kojem je propisano da se kršenje izborne šutnje kažnjava prekršajnom kaznom od tri tisuće kuna za fizičke osobe, pa do 500 tisuća.

I GONG poziva kandidate da poštuju pravila izborne utakmice te da se ne služe nedopuštenim pritiscima na birače koji su zabilježeni u prvom izbornom krugu – poput kupovine glasova, različitih ucjena za koga glasati, nagovaranja birača da izađu na izbore nudeći prijevoz do biračkog mjesta, zahtijevanja od birača da dokažu za koga su glasali. GONG podsjeća kandidate da je za vrijeme izborne šutnje zabranjeno dijeljenje promidžbenih materijala, slanje sms poruka i e-mailova, zvanje birača, promocija na misama te bilo koji drugi oblik promoviranja kandidata. Izborna se šutnja odnosi i na društvene mreže.

Kako se ne bi ponovila prljava igra prvog kruga lokalnih izbora, nevladina udruga GONG će promatrati i drugi krug izbora uz 31 mobilni tim te 62 educirana promatrača, koji će obilaziti najkritičnija biračka mjesta. Poziva i građane da uočene primjedbe dojavljuju institucijama odgovornim za organizaciju i provedbu izbora: Državnom izbornom povjerenstvu (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležnim općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima. Građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 , Facebooka i Twittera.

Prvi podaci s rezultatima drugog kruga lokalnih izbora bit će dostupni na mrežnim stranicama DIP-a (www.izbori.hr) u nedjelju od 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.