Hrvatski radio

Radio Osijek

Izborna šutnja do završetka drugog izbornog kruga

28.05.2021.

22:16

Autor: Tatjana Mautner

Izborna šutnja do završetka drugog izbornog kruga

Izborna šutnja do završetka drugog izbornog kruga

Foto: - / -

U nedjelju, 30. svibnja održat će se drugi krug glasovanja na izborima za župana u 14 županija, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika u 56 gradova i općinskog načelnika u 87 općina. Do zatvaranja birališta u 19 sati na snazi je izborna šutnja koja počinje u subotu, 29. svibnja u 00,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju. Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna. Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

U pet slavonskih županija u nedjelju se bira jedan župan, devet gradonačelnika i 12 načelnika općine.
Najviše se biračkih mjesta otvara u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se u drugom krugu bira župan, gradonačelnici u tri grada – Iloku, Vukovaru i Županji, te načelnici općina Drenovci, Jarmina, Štitar, Tompojevci i Tovarnik. U Osječko-baranjskoj županiji dilema o tome tko će biti gradonačelnik rješava se u Donjem Miholjcu, Đakovu i Osijeku, a znat će se i novi načelnik općine Marijanci.
U Požeško-slavonskoj županiji drugi izborni krug organizira se jedino za načelnika općine Velika, a u Virovitičko-podravskoj županiji za gradonačelnike Orahovice i Slatine.
U drugom izbornom krugu u Brodsko-posavskoj županiji bira se gradonačelnik Slavonskog Broda, te načelnici općina Bebrina, Bukovlje, Klakar, Oprisavci i Oriovac.
Na birališta će i stanovnici općine Kneževi Vinogradi, gdje se na svih osam biračkih mjesta ponavljaju izbori za Općinsko vijeće.

 

Kako konačno izgleda lokalna politička scena znat će se u nedjelju navečer. Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati. Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 20 sati, a ažurirat će ih svakih 10 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.