Hrvatski radio

Radio Osijek

Izdaje se tjeralica za Zdravkom Mamićem

07.06.2019.

14:44

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Fotografija: HRT/Krunoslav Inhof

Fotografija: HRT/Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje tjeralice protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića kojem je optužno vijeće tog suda 21. svibnja odredilo istražni zatvor, a Ministarstvu pravosuđa dostavlja svu dokumentaciju potrebnu za pokretanje postupka Mamićeva izručenja iz BiH.

Optužno je vijeće 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor. "Sud je danas zaprimio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženika Maria Mamića i Nikkya Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, čime su se stekli procesni uvjeti da se nastavi s radom po potvrđenoj optužnici", izvijestili su sa Županijskog suda.
Sutkinja 
Azra Salitrežić, koja je bila zadužena za ovaj kazneni predmet, jučer je Uredu predsjednika suda podnijela zahtjev da ju se skine s ovog slučaja, što je predsjednik Županijskog suda prihvatio. Kako ističu na sudu "dala je valjane argumente za svoj otklon, sve u svrhu izbjegavanja svake sumnje u neovisnost i nepristranost u odlučivanju navedene sutkinje u tom kaznenom predmetu." Napominju kako je istim rješenjem predsjednik suda naložio administratoru E-spisa da ponovi automatsku dodjelu tog kaznenog predmeta, kako bi algoritam nasumce spis dodijelio u rad drugom sucu - tako je određen novi sudac Davor Mitrović, a on je nakon što je zaprimio kazneni spis odmah izdao nalog za raspisivanje tjeralice protiv prvooptuženog Zdravka Mamića. "Osječki će Županijski sud u ponedjeljak, 10. lipnja Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu dokumentaciju potrebnu za pokretanje postupka Mamićeva izručenja", izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.
Temeljem prve, od ukupno tri Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.
Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK "Dinamo" je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.