Hrvatski radio

Radio Osijek

Izgradnja kulture prikupljanja sredstava u Hrvatskoj „Žuta točka“

13.01.2022.

12:39

Autor: Hrvatska zajednica županija

Logotip projekta

Logotip projekta

Foto: - / -

Kulturno umjetničko društvo "Tamburica" Staro Perovo Selo, Udruga slijepih Pakrac Lipik, Hrvatski Crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Darda, Hrvatsko žensko društva Pleternica te Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići udruge su iz Slavonije koje su u video uradcima najbolje predstavile svoju misiju i viziju u svrhu poticanja izgradnje fundrasing kulture u Hrvatskoj „Žuta točka”.

Projekt Žuta točka, pokrenut prošle godine u suradnji Hrvatske zajednice županija i Mladenke Majerić, u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer i uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, ima za cilj otvoriti javni dijalog o važnosti fundraisinga (prikupljanja sredstava) kao održivog načina financiranja organizacija. „Cilj nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici. Jer čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup (pristup odozdo prema gore, op. a.) i činjenicu da velike stvari započinju onim malima“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U sklopu projekta „Žuta točka“ proveden je natječaj kroz koji su udruge video uradcima predstavljale svoj utjecaj na lokalnu zajednicu, a žiri je odabrao one najbolje. Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške.

„Fundraising, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i koorporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Bit prikupljanja sredstava je u stvaranju odnosa, a donacije su rezultat tog odnosa. Donatori žele pridonijeti viziji vaše organizacije i sudjelovati u stvaranju novih društvenih vrijednosti jer tako ostvaruju svoju humanost i svoje čovjekoljublje. Izgrađujte odnose sa svojim donatorima i učinite ih svojim prijateljima“, poručuje Mladenka Majerić, samostalna savjetnica za prikupljanje financijskih sredstava .

Popis najuspješnijih udruga:

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada – Vrbovec“

Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna

ZIPKA - Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije

Udruga mladih koprivničkih matematičara

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“

CeliVita – Život s celijakijom

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije

Kulturno umjetničko društvo "Tamburica" Staro Perovo Selo

Caritas Dubrovačke biskupije

DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize

Hrvatsko glazbeno društvo "Stjepan Radić"

Kulturno umjetničko društvo "ČIČE" Novo Čiče

Lisina avantura Matulji – strukovna udruga za promicanje zdravog života, zaštite prirode, aktivnosti i vještina boravka u prirodi

Udruga slijepih Pakrac Lipik

Plesni teatar Sjene

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME

Udruga roditelja djece a poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići

Udruga za Sindrom Down Međimurske županije

Hrvatski Crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Darda

Hrvatsko žensko društva Pleternica 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.