Hrvatski radio

Radio Osijek

Izgradnja novog KBC-a u Osijeku kapitalna investicija

03.06.2022.

15:21

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT /HINA

PREMA SVIM STANDARDIMA

PREMA SVIM STANDARDIMA

Foto: OBŽ/ILUSTRACIJA / OBŽ

 Izgradnja novog osječkog Kliničkog bolničkog centra je kapitalna i najveća infrastrukturna investicija na ovome području, koja će značajno podići kvalitetu zdravstvene skrbi, istaknuto je u petak u Osijeku na predstavljanju projektno-tehničke dokumentacije. Za izradu dokumentacije, potrebne za izgradnju i opremanje novoga KBC-a osigurano je 35,2 milijuna kuna, od čega 30 milijuna kuna sredstvima EU fondova.

Ravnatelj Uprave za financijske poslove Ministarstva zdravstva Gordan Žanić rekao je kako je, uz izgradnju Nacionalne dječje bolnice, projekt izgradnje novog osječkog KBC-a najveća kapitalna investicija u zdravstvu, koja će poboljšati kvalitetu zdravstvene zaštite te kvalitetu rada za djelatnike KBC-a.

Ističe da je ovo još jedan pokazatelj kako Vlada brine o hrvatskim građanima i zdravstvenom sustavu te pokazatelj dobre suradnje s Osječko-baranjskom županijom i osječkim KBC-om.

Ravnatelj osječkog KBC-a dr. Željko Zubčić podsjetio je da će se novi KBC graditi u Gackoj ulici u Osijeku, ukupna površina KBC-a s pratećim objektima bit će 149 tisuća kvadratnih metara, a projektom će se stvoriti uvjeti, koje treba imati moderni regionalni centar za liječenje pacijenata.

U osječki KBC gravitiraju pacijenti s područja pet slavonskih županija te jednog dijela bosanske Posavine, a kao regionalni centar moramo pružiti uvjete za moderno liječenje svih pacijenata, koji nam gravitiraju, rekao je ravnatelj Zubčič.

Anušić: KBC najveći infrastrukturni projekt od osamostaljenja Hrvatske na području županije

Župan Ivan Anušić ocijenio je da je ovo "povijesni i najveći infrastrukturni projekt od osamostaljenja Hrvatske na području ove županije" te značajan za sve građane istoka Hrvatske, koji gravitiraju prema osječkom KBC-u.

Iako je prva procjena vrijednosti izgradnje novoga KBC-a iznosila dvije milijarde kuna Anušić smatra kako će, s obzirom na inflaciju i sva poskupljenja, vrijednost vjerojatno biti veća od tri milijarde kuna.

Ističe kako je tijekom jučerašnjeg razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem dobio jamstva da će sredstva za nastavak projekta osiguravati Vlada, a također i iz EU fondova.

Župan Anušić kaže kako je prerano govoriti o rokovima izgradnje, jer je ključno doći do faze izdavanja građevinske dozvole, nakon čega slijedi natječaj za odabir izvođača radova.Nakon toga ćemo otprilike znati koliko je vremena potrebno građevinskoj operativi za izgradi takav objekat, dodao je.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako je ovo investicija koja će značajno podići kvalitetu zdravstvenog sustava i zdravstvene skrbi, a privući će i nove stručnjake iz područja medicine jer će ovdje raditi na najsuvremenijoj opremi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.