Hrvatski radio

Radio Osijek

Izgradnja prvog pješačkog otoka u Osijeku

14.09.2016.

11:49

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić obišao je radove na izgradnji prvog pješačkog otoka u Osijeku na Vukovarskoj cesti. Radovi će biti završeni za 15 dana, a pješački će otok građanima omogućiti sigurniji prijelaz ove četverotračne prometnice.

"Uklapanje pješačkog otoka u četverotračnu cestu prvo je rješavanje pješačkog prijelaza u Osijeku na ovakav način čime se pješacima osigurava da na sigurniji način prijeđu cestu", rekla je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Ljiljana Belajdžić te pojasnila kako se Vukovarska cesta na ovome dijelu proširuje, vozači zbog blage krivine smanjuju brzinu vožnje tako da se na taj način omogućuje sigurnost. Do sada se sigurnost u prometu rješavala postavljanjem semafora, ovo je trend i smanjuje troškove održavanja, povećava sigurnost i ukoliko se ovo bude pokazalo prihvatljivim ovakvi će se prijelazi raditi na mjestima gdje god to prostorne mogućnosti budu dopuštale. Radovi su vrijedni 440.000 kuna, istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić te pojasnio kako je ovo skuplje rješenje od uobičajenog semaforima, ali kad se se uzme dugoročno održavanje semafora, ovakvo je rješenje jeftinije, a stručnjaci kažu i -  sigurnije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.