Hrvatski radio

Radio Osijek

Izgubljene su godine i to treba nadoknaditi

12.03.2016.

19:30

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Podgoraču je danas održan "Braniteljski sat" – tribina o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja .

Tribina je organizirana u sklopu projekta "Branitelji jednakih mogućnosti" koji od sredine prošle godine provodi Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Podgorač u suradnji s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata "Orao".
"
Uz tribine, u sklopu projekta provodile su se razne aktivnosti – tridesetak branitelja prošlo je informatičku obuku, u razgovorima i studijskim putovanjima mogli su doznati kako se udružiti u braniteljske zadruge i kroz njih aplicirati na sredstva iz fondova Europske unije. Također smo za djecu hrvatskih branitelja organizirali posjet Vukovaru i svim memorijalnim mjestima u tom gradu", kaže voditeljica projekta Martina Paulić, koja je uvjerena da ovakvi projekti pridonose socijalizaciji branitelja te da su zadovoljniji jer vide da netko brine o njima i da nisu zaboravljeni.
Braniteljska populacija nije ozbiljno shvaćena, mišljenja je
Damir Buljević, predsjednik županijske podružnice Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Greška je, smatra on što se s resocijalizacijom nije krenulo odmah poslije rata. "Imali smo iskustva Amerike, Španjolske, Francuske, ali smo mislili kako će se sve nekako samo od sebe riješiti. Te godine su izgubljene zauvijek, što se danas vidi", kaže Buljević, a s njim se slaže i predsjednik UHBDR-a općine Podgorač Ivica Paulić. "Evo, na primjer, meni je 50. godina – tko mene sad treba na tržištu rada, ako bi tvrtka slučajno propala? Tko će zaposliti branitelje poput mene, a da se pri tom ne spominju njihovi zdravstveni problemi – narušeni upravo u vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu. Ovakvim tribinama i sličnim aktivnostima vezanim uz projekt pokušavamo potaknuti branitelje na osnivanje zadruga, koje bi mogle biti rješenje za njihovo uključivanje u društvo", kaže predsjednik UHBDR-a općine Podgorač Ivica Paulić.
No branitelji to ne mogu sami – treba im podrška i ministarstva i Vlade, poručili su sudionici tribine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.