Hrvatski radio

Radio Osijek

Izlazne ankete: Domoljubna koalicija i Hrvatska raste izjednačeni

08.11.2015.

19:04

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema izlaznim anketama, koje je za HRT na uzorku od 30 tisuća ispitanika proveo Ipsos puls, utrka za mjesta u osmom sazivu Hrvatskoga sabora je izjednačena – i Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste osvojili su po 56 mandata. .

Iznenađenje izbora je Most nezavisnih lista koji, prema izlaznim anketama može računati na 18 mandata, tri mandata osvaja Živi zid, koliko i IDS-PGS. HDSSB prema izlaznim anketama osvaja dva mandata, a u Sabor ulaze i kandidati Koalicija rada i solidarnosti okupljena oko Milana Bandića, koja je osvojila dva mandata.
Prve privremene rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 22 sata, nešto kasnije nego inače. Postupak prebrojavanja glasova, zbog preferencijalnog načina glasovanja, nešto je složeniji.
"Ovo su izlazne, treba čekati službene. Ovo su puno bolji rezultati nego što se činilo prije šest mjeseci. Izlaznost je uvijek dobra, ne bi spekulirao za koga je to dobro, dobro je za sve. Građani su iskoristili svoje demokratsko pravo. Most je bio u uzlaznoj putanji, to se vidjelo po raspoloženju građana. Pričekajmo rezultate pa ćemo dalje razgovarati", prva je reakcija SDP-ovca Miranda Mrsića.
U HDZ-u prve reakcije su suzdržane, jer ne žele komentirati ankete, već čekaju službene rezultate.
"Mi nikad nismo komentirali ankete, naše biračko tijelo nije sklono anketama. Znamo da je 2007. i 2011. razlika bila 9 mandata, mi očekujemo još bar 10 mandata. Vjerujem da će Most imati manje mandata", rekla je direktorica HDZ-ove izborne kampanje Josipa Rimac.
"Mi ćemo hladne glave sačekati službene rezultate pa ćemo pričati što ćemo činiti. Naša podrška, ukoliko je budemo davali, bit će uvjetovana našim programom i uvjetima. Ti se uvjeti odnose na reforme javne uprave, racionalizaciju javnog sektora,monetarnu reformu i reformu pravosuđa. Mi danas imamo Hrvatsku koja nije država do kraja, mi moramo izvršiti rekonstituciju države i društva. HDZ i SDP imaju iste programe, nismo nikome bliži, za nas je to bliža stranka. Ako ovako ostane bit će panike u oba tabora", kazao je za HRT član MOST-a Ivan Lovrinović.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.