Hrvatski radio

Radio Osijek

Izlazne ankete: Narodna koalicija i HDZ izjednačeni

11.09.2016.

19:45

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa koje je za HRT izradila agencija Ipsos Puls na prijevremenim parlamentarnim izborima Narodna koalicija i HDZ osvajaju jednak broj mandata - 57 .

Mostu, prema izlaznim anketama, pripada 12 mandata, a koaliciji okupljenoj oko Živog zida 7. IDS osvaja 3, Bandić Milan 2, a jedan mandat osvajaju HDSSB/HKS i stranka Pametno. Izlaznim anketama nije obuhvaćena 11. izborna jedinica u kojoj glasuje "dijaspora", te 12. izborna jedinica u kojoj se biraju saborski zastupnici iz redova nacionalnih manjina. Za sastav nove vlade potrebno je 76 mandata.
Prema izlaznim anketama Narodna koalicija dobija 1 mandat više nego na izborima u studenome 2015. HDZ je na istom broju mandata, Most je na -7, Živi zid na +6, IDS je na istom broju, a Milan Bandić osvojio je jedan mandat kao i na prošlim izborima. U Sabor ulazi stranka Pametno. 

Prema izlaznim anketama u 4. izbornoj jedinici za HDZ glasovalo je 40 posto birača, što toj stranci donosi šest mandata. Narodna koalicija dobila je 29,29, odnosno 5 mandata. Po jedan mandat, prema izlaznim anketama dobili bi HDSSB (8,8 posto), Živi zid (7,59) te Most za koji je glasovalo 7,46 posto birača. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornoga praga, tako, primjerice, Koalicija za premijera okupljena oko Milana Bandića ima 1,22 posto, Domovinska koalicija 1,02, Pametno 0,97, Nezavisna lista Stipe Petrine 0,89 te Pomak 0,59 posto.

Iz 5. izborne jedinice zastupnici u Sabor idu s tri kandidacijske liste – HDZ je osvojio najviše glasova, 47,37 posto ili osam mandata, slijedi koalicija okupljena oko SDP-a s 26,43 posto, što im donosi pet mandata. Jedno saborsko mjesto osvaja Most, s 8,99 posto glasova. No, ovdje valja pričekati izborne rezultate iz DIP-a, jer prema izlaznim anketama blizu izbornoga praga u ovoj izbornoj jedinici je koalicija predvođena Živim zidom, koja je osvojila 4,88 i koalicija HDSSB/HKS s 4,44 posto.

Prve nepotpune neslužbene rezultate Državno će izborno povjerenstvo objaviti oko 22 sata.

Izbore karakterizira niska izlaznost - do 16 sati i 30 minuta na prijevremene parlamentarne izbore izašlo je nešto više od milijun i 256 tisuća birača, objavljeno je na stranicama Državnog izbornog povjerenstva. To je čak devet posto manje nego na izborima u studenome prošle godine. Izraženo u postotcima, današnji je odaziv 37,21 posto.

U 4. izbornoj jedinici do 16,30 glasovalo 35,14 posto birača, što je deset posto manje nego prije deset mjeseci. Manja izlaznost bilježi se i u 5. izbornoj jedinici gdje je do 16 i 30 svoj glas dalo nešto više od 33 posto birača, devet posto manje u usporedbi s prošlogodišnjim izborima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.