Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" otvorena u Vinkovcima

27.01.2022.

18:24

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave"

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave"

Foto: - / -

U Gradskom muzeju u Vinkovcima danas je otvorena izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" nastala u suradnji 13 muzeja i institucija iz Hrvatske, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci.

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić podsjetio je da je Hrvatsko muzejsko društvo 2020. godine nagradilo izložbu kao najbolji projekt međumuzejske suradnje te je zahvalio Arheološkom muzeju u Zagrebu na suradnji. "Naše dvije muzejske ustanove veže stoljetna suradnja, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je prvi ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu bio Vinkovčanin, Josip Brunšimd kojega je naslijedio opet jedan Vinkovčanin, Viktor Hoffiller", kazao je Vulić.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić ustvrdio je kako su Vinkovci jedna od stožernih točaka hrvatske arheologije s nizom istaknutih nalaza i vrhunskim stručnjacima. "Ne treba zaboraviti da se u našem muzeju na restauraciji nalazi iznimno vrijedna zbirka rimskog srebrnog posuđa, pronađenog upravo u Vinkovcima, koje će jednoga dana, kada se stvore uvjeti, biti vraćeno u Vinkovce", istaknuo je Mihelić.

Autorice izložbe su arheologinja Arheološkog muzeja u Zagrebu Anita Dugonjić i arheologinja Gradskog muzeja u Vinkovcima Anita Rapan Papeša, koja je, predstavljajući izložbu, rekla kako je izložbom obuhvaćeno razdoblje ranog srednjeg vijeka od sredine 6. do sredine 9. stoljeća i život Avara i Slavena, kroz nekoliko segmenata njihova života. Tako su prikazani posebno odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Podsjetila je da je izložba 2019. godine bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu u sklopu međunarodnog izložbenog projekta "Avari i Slaveni", zajedno sa slovačkom izložbom "Avari i Slaveni sjeverno od Dunava". Izložba je nakon Zagreba gostovala u Koprivnici i Puli te ju je do sada vidjelo više od 20.000 ljudi.

Izložbu je otvorenom proglasio zamjenik vinkovačkog gradonačelnik Josip Romić. Otvorenje izložbe upriličeno je zbog epidemioloških mjera samo za novinare, dok će je ostali posjetitelji imati prigodu razgledati od sutra, u sklopu Noći muzeja, pa sve do 13. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.