Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Džepna retrospektiva"

12.04.2022.

21:19

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Otvorenje izložbe

Otvorenje izložbe

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek otvorena je izložba uglednog hrvatskog slikara s londonskom adresom, Duška Šibla. Džepna retrospektiva naziv je ove izložbe koja će u izložbenom prostoru Kulturnog centra Osijek biti otvorena sve do 30. travnja, a ulaz na izložbu je slobodan.

Duško Šibl akademski je slikar koji posljednjih 40 godina živi između Londona i Zagreba, gdje je magistrirao na glasovitoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu. Završio je književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no s riječi se prebacio na djela i likovnost u kojem je razvio autentični likovni izričaj. Njegove studije ljudskog pokreta pripadaju u najbolja djela tog žanra u posljednja dva desetljeća na našem umjetničkom obzoru. Izložbom Džepna retrospektiva, kroz obrise kretnji androginih tijela, Šibl bilježi naša svakodnevna, vlastita fizička, emotivna, duševna i erotska ograničenja i frustracije, ali i analitički bilježi egzistencijalni grč suvremenog čovjeka. Ovo je prva izložba ovog priznatog hrvatskog umjetnika u Osijeku. Duško Šibl samostalno je izlagao u Zagrebu, Londonu, Sarajevu, Krku, Zadru i Splitu, a sudjeluje i na mnogim skupnim izložbama u domovini i Europi. 

ravnatelj KC-a Ivan Kristijan Majić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.