Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba EXPLORE(R) – narativi prošlosti

28.06.2022.

16:54

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba EXPLORE(R) – narativi prošlosti

Izložba EXPLORE(R) – narativi prošlosti

Foto: Nansen dijalog centar Osijek / -

Jučer su završile pop-up umjetničke projekcije po zgradama, koje su zaintrigirale građane osječkih kvartova svojom ljepotom, ali i porukom. Središnji osječki trg, Zimska luka, Promenada, Sjenjak, Jug 2, Donji grad... - mjesta su gdje su na kojima su prolaznici mogli vidjeti fotokolaže načinjene od fragmenata grafičkih radova učenika srednjih škola i Akademije za umjetnost i kulturu. 

Izložba EXPLORE(R) – narativi prošlosti

Izložba EXPLORE(R) – narativi prošlosti

Foto: Nansen dijalog centar / -

Radovi su nastali istraživanjem lokalne povijesti i osobnih priča žrtava totalitarnih režima za vrijeme II. svjetskog rata: Viktora Axmanna, Otti Berger, Lee Deutsch, Branka Lustiga, Hermanna Weissmanna. „Projekt EXPLORE(R)- Narativi prošlosti bavi se temama propitivanja prošlosti i sjećanja na žrtve režima za vrijeme trajanja ratne Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945), istražujući i analizirajući mehanizme razvoja totalitarnih ideologija, retorike i govora mržnje nekada i danas. Istraživanjem lokalne povijesti i sudbina žrtava, razvijamo empatiju i prihvaćanje drugih i drugačijih, razumijevajući da kada govorimo o žrtvama, govorimo o gubitku stvarnih individua koji su imali svoje talente, snove, životne puteve i doprinosili svojoj zajednici. Projekt poručuje: Sustavnom edukacijom, procesom istraživanja i stvaralaštva, potičući kulturu sjećanja, povećavamo izglede za sretniju budućnost mlađih generacija, ostvarujući viziju u kojoj se povijest smrti više nikada neće ponoviti”, ističu iz Nansen dijalog centra Osijek, koji projekt provodi u suradnji s Kulturnim centrom Osijek i Udrugom Generator. Dodaju da se, iako su same projekcije završile, izložbu radova još uvijek može posjetiti u Kulturnom centru Osijek (Galerija Kat) do 10. srpnja svakim radnim danom od 10-20 sati.

Projekt je financiran od njemačke zaklade EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft), koja promiče kulturu sjećanja na žrtve II. svjetskog rata i totalitarnih režima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.