Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba i predavanje u povodu 700 godina od smrti Dantea Alighierija

03.12.2021.

13:23

Autor: Radio Osijek

Izložba i predavanje u povodu 700 godina od smrti Dantea Alighierija

Izložba i predavanje u povodu 700 godina od smrti Dantea Alighierija

Foto: - / -

Izložbom "Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika" u galeriji Waldinger i predavanjem „Dante Alighieri – 700 godina nakon smrti” na Filozofskom fakultetu Osijek se pridružio obilježavanju obljetnice smrti velikog Firentinca.

Program je organizirala Udruga katoličkih intelektualaca uz Ogranak Matice hrvatske u Osijeku. Na predavanju su o ocu talijanske književnosti i jezika, ali i tvorcu čiji su tekstovi, posebno spjev »Božanstvena komedija«, dio europskoga identiteta i svjetske duhovne baštine govorili književnik, publicist i prevoditelj Božidar Petrač i likovni i književni kritičar i esejist Milan Bešlić.

Dante je stalni pratilac hrvatskih književnika i likovnih umjetnika, što je osobito vidljivo tijekom cijeloga 20. stoljeća. Brojni su pisci i pjesnici pronašli nadahnuće u spjevu „Božanstvena komedija”, njegovoj cjelini ili pojedinim pjevanjima, epizodama ili likovima. „Kad je riječ o silnim reminiscencijama koje nalazimo u djelima hrvatskih književnika od Marka Marulića do našeg vremena teško da je koji književnik toliko utjecao na razvitak naše literature. S druge strane, dosad postoji osam prijevoda cjelovite Božanstvene komedije, a moj se pribraja kao deveti”, rekao je Petrač čiji će prozni prijevod prve kantike „Pakla” biti objavljen do kraja ove godine, a u iduće dvije godine „Čistilište”i „Raj”.

Izložbom „Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” obuhvaćeni su radovi šestorice autora - Vatroslava Kuliša, Tomislava Buntaka, Zlatka Kesera, Igora Rončevića, Antuna Borisa Švaljeka i Kuzme Kovačića. „Nastojao sam da svevremeni Dante bude čitan u suvremenom likovnom jeziku. Njegova Božanska komedija veliki je alegorijski spjev velike vizualne snage; sva tri njezina dijela - i Pakao, i Čistilište, i Raj su prostor, a to je likovni prostor”, ističe Milan Bešlić. Za Danteovo djelo rekao je kako je stoljećima aktualna tema teoretičarima književnosti, otvorena filozofijskim i teološkim opservacijama, poticajna brojnim naraštajima pjesnika na svim jezicima u različitim kulturama i stvaralački privlačna likovnim umjetnicima u svakom vremenu.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.