Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba ilustracija Boba Živkovića u GISKO-u

17.02.2017.

13:31

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, već šestu godinu, Festivalom jezika obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika, a višednevni program otvoren je izložbom ilustracija Dobrosava Boba Živkovića „Osijek – grad susreta kulture“.

Bob Živković jedan je od najnagrađivanijih i najtraženijih ilustratora ne samo u Srbiji nego i u europskim razmjerima. Ilustrirao je preko dvije stotine knjiga, a njegovi radovi redovito su objavljivani u „Politikinom zabavniku“. Iako nam je povjerio da stvara ponajprije za sebe, kaže kako pritom ima sreću da djeca (i odrasli) u ilustracijama prepoznaju tu ljubav, smijeh i radost iz kojih proizlaze. O izložbi „Osijek – grad susreta i kulture“ kaže da je nastala tako što je dobio seriju riječi iz njemačkog i drugih jezika koje se koriste u Osijeku i opisao ih na svojim ilustracijama.

Festival jezika u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici održavat će se od petka, 17. veljače do četvrtka, 23. veljače. Na programu su još „Čitateljski izazov na materinskom jeziku“, predstavljanje slikovnice Ane Đokić „Pjesma za Kasuma = Das Lied für Kasum“, igra i priča na njemačkom jeziku „Durch Spielen zum Lesen“ , kreativne radionice „Pričom i plesom upoznajemo Rusiju“ i „Mađarske priče za djecu“ te predavanje o šokačkom govoru.

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se 21. veljače. Proglasio ga je UNESCO 1999. godine radi promicanja jezične raznolikosti i višejezičnoga obrazovanja. Time se želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog nasljeđa nego i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene raznolikosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.