Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba ilustracija Zdenka Bašića "Zlatarovo zlato"

02.04.2019.

13:32

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof / HRT

foto Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U povodu rođendana H.C. Andersena i Međunarodnog dana dječje knjige 2. travnja u osječkoj je Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek otvorena izložba ilustracija autora Zdenka Bašića pod nazivom "Zlatarovo zlato", a tijekom cijelog mjeseca travnja njegova će se djela moći pogledati u auli GISKO-a.

"Zlatarovo zlato" Augusta Šenoe kao slikovnica s ilustracijama Zdenka Bašića objavljeno je prošle godine. Tekst je mlađim uzrastima prilagodila i slikovnicu uredila Tanja Konforta.

"Roman, izvorno napisan na temelju povijesnih činjenica, prati i ljubavnu priču Pavla Gregorijanca i Dore Krupićeve, a daje i sliku života u tadašnjoj zagrebačkoj sredini. Sve je to na neki način zadržano i u slikovnici, iako je tekst posve nov i 'olakšan'. Tu su i svi likovi, a u prvom planu je poznata zagrebačka ljubavna priča građanke i feudalčeva sina. Pristupio sam poslu onako kako bih ja kao klinac volio vidjeti "Zlatarovo zlato". Tehnika ilustracija je kombinirana kolažirana. Fotografirao sam prethodno izrađene lutke, kostime i modele i kombinirao ih s crtežom i slikama. Radio sam na njoj tri mjeseca, a najviše vremena otišlo je na rekonstrukcije scenografskih elemenata. Naime, u svakoj je ilustraciji neki toponim ili crkva koja se spominje u originalnoj priči, a koje sam pokušao dočarati ili ovakve kakvi su danas, samo u malo romantiziranoj starinskoj verziji, ili sam ih potpuno rekonstruirao poput primjerice Starigrada u Samoboru koji više nije onakav kakav je nekoć bio. Tu su svi poznati nam likovi uz dodatak Crne kraljice koja u biti nije u originalnoj priči, ali ovdje je ubačena jer se spominje i u drugim Šenoinim romanima", rekao je Zdenko Bašić.

Galerija
foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-
foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-foto facebook Zdenko Bašić, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-img_20190402_120330.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.