Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Miranda- holokaust Cigana"

12.04.2018.

13:43

Autor: Željka Bačić

Izložba  "Miranda- holokaust Cigana"

Izložba "Miranda- holokaust Cigana"

Foto: - / -

Niz je događaja kojima je u Osijeku obilježen Međunarodni dan Roma- otvorena je putujuća izložba "Miranda- holokaust Cigana", prikazan je film "Udaj se kad si spremna" te ženska romska narodna nošnja.

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi istaknuo je na otvorenju izložbe "Miranda- holokaust Cigana" u Kulturnom domu Eurodom kako je priča o Mirandi, romskoj Ani Frank,  dio napora Roma da prikaže svoju povijest i stradanja u Drugom svjetskom ratu. Kajtazi je istaknuo kako je za Rome učinjeno puno, što ipak nije dovoljno za integriranje u društvenu zajednicu. Uoči svečanosti otvorenja izložbe, Kajtazija je primio gradonačelnik Ivan Vrkić koji je najavio veću brigu o Romima (kojih je u Gradu Osijeku oko 150) kada budu definirani njihvi problemi. Na žalost, Romi u Osijeku nemaju udrugu  koja bi ih zastupala, ali očekuje da će suradnja s Kajtazijem to promijeniti. U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek bogat je program  koji pokazuje suradnju Roma u svim segmentima društva. Prikazan je film "Udaj se ako si spremna" , a mogla se pogledati i ženska romska narodna nošnja. Predsjednica Udruge Romsko srce Nadica Balog sve to ocjenjuje kao poticaj mladim Romima za školovanje. Dodala je kako sada ipak  ima školovanih pa je pozvala "svoju državu" da ih uključi u radne procese. Roditelji su, unatoč poteškoćama, sve svjesniji koliko je važno obrazovanje, što pokazuje i Dječji vrtić Mali princ u Jagodnjaku gdje po istom programu uči i boravi desetak malih Roma.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.