Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba Petre Mrše u MLU Osijek

27.09.2022.

19:30

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Izložba

Izložba

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Muzeju likovnih umjetnosti otvorena je samostalna izložba Petre Mrše, dobitnice Nagrade MLU (samostalna izložba u 2022. godini) na 35. Salonu mladih održanom 2020. g. u Zagrebu. Partner na izložbi je Center Sobodnih Umetnosti Celje, gdje izložba seli, nakon zatvaranja u Muzeju likovnih umjetnosti.

Petra Mrša (Rijeka 1985.) Umjetnica i fotografkinja koja redovito izlaže u galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezin je rad uključen u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Galerije Rigo u Novigradu, a prezentiran je i na platformi suvremene hrvatske fotografije. Njezini radovi primijenjene fotografije objavljeni su u mnogobrojnim publikacijama (Elle, Grazia i dr.), te su korišteni na plakatima za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kazalište ZKM i drugdje. Godine 2015. osvojila je nagrade VIG Special Invitation na ESSL Art Award i Ex Aequo na 24. Slavonskom Biennalu, a 2014. je osvojila Nagradu za najbolji portfolio na Savignano Immagini Festivalu. U suradnji s umjetničkim organizacijama i institucijama (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Udruga Drugo more i dr.) osmišljava i provodi razne umjetničke radionice i projekte za sve dobne skupine. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirala je snimanje 2014. godine na Odsjeku za film i snimanje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Akademske godine 2018./2019. sudjelovala je na jednogodišnjem poslijediplomskom internacionalnom umjetničkom programu kustoskog kolektiva What, How & For Whom/WHW u Zagrebu. Svoju je profesionalnu jednogodišnju praksu provela radeći kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu. Izložba se može razgledati do kraja listopada.

U prilogu razgovor s autoricom.

Razgovor s autoricom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.