Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba Photo Graz selection IV

12.04.2022.

21:13

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Otvorenje izložbe

Otvorenje izložbe

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Izložba je ostvarena u suradnji sa Kultvermittlung Steiermark, Graz uz potporu Osječko baranjske županije i Austrijskog kulturnog foruma, Zagreb. 

Graz kao drugi po veličini grad u Austriji i savezna prijestolnica Štajerske još od 50-ih godina 20. stoljeća razvija se kao mjesto stvaranja i umjetničke komunikacije kroz progresivnu fotografiju, stvorivši plodno tlo za suvremenu fotografiju.

Protagonisti tog vremena značajno su pridonijeli etabliranju fotografije kao umjetničke forme u Austriji. Pokrenuli su važne institucije te utjecali na mlađe generacije u školama fotografije. Biennale photo graz posvećeno je predstavljanju i promociji aktualne fotografske scene u Grazu i Štajerskoj. Uz doprinose 254 fotografska umjetnika, photo graz 020 predstavio je višestruku sliku štajerske fotografske scene. 

Izložba photo graz selection IV prikazuje izbor 26 autor/ica, predstavljajući zanimljive slikovne svjetove, studije prirode, ulične fotografije i portrete. Radovi se bave aktualnim, društveno relevantnim pojmovima kao što su društvena pitanja, kultura, politika te otvorenim pristupima individualnim, egzistencijalnim pitanjima. Ispituju primjerice aspekt ljepote unutar iščezavanja. Bave se percepcijom i prezentacijom stvarnosti te propituju ulogu i mogućnosti medija fotografije. Uz analognu crno-bijelu fotografiju, od fotograma do algoritamskog prikaza snimke, dopuštene su različite fotografske tehnike. Oko 60 radova nudi uvid u fotografsko stvaralaštvo umjetnika rođenih između 1940. i 2000. u Štajerskoj, među kojima su međunarodno aktivne osobe te profesionalni i amaterski fotografi.

kustosica Valentina Radoš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.