Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba promotivnih plakata "I tata je važan"

05.03.2019.

11:32

Autor: Radio Osijek

fotografija dokkica i Hrvoje Verić

fotografija dokkica i Hrvoje Verić

Foto: - / -

Dječja osječka kreativna kućica i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku predstavili su danas izložbu promotivnih plakata o aktivnom očinstvu „I tata je važan". Postav obuhvaća 13 vizuala, fotografija očeva i djece od kojih svaki nosi poruku o važnosti aktivne uloge oca.

"Dječja osječka kreativna kućica provodi projekt “I tata je važan”, s ciljem poticanja očeva na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu kroz kampanju, predavanja i program podrške očevima u Dokkici. U sklopu istoimene kampanje 13 je osječkih očeva stalo pred objektiv fotoaparata i dopustilo nam da zabilježimo trenutke u kojima aktivno provode slobodno vrijeme sa svojom djecom. Nastala je serija autentičnih fotografija koje će naglasiti važnost aktivne uloge oca u odgoju djece i ravnopravnosti roditeljskih uloga", pojasnila je predsjednica Dokkice i voditeljica projekta Ines Novak. 

"Plakati su bili postavljeni u prostore domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a te na lokacije jumbo plakata i city lightova. U sedam hrvatskih gradova, u domovima zdravlja, bili su dostupni na monitorima, a ove će se godine postaviti i plakati u svim hrvatskim domovima zdravlja. Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri u projektu su Dom zdravlja Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije", podsjetila je predsjednica Novak.

U suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti postav je otvoren na 2. katu u nastavničkoj zgradi Fakulteta. Ideja o gostujućoj izložbi promotivnih plakata nastala je prošle godine nakon što je Udruga Dokkica dobila više poziva za suradnju. Nastavkom projekta u 2019. godini Dokkica je uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku omogućila provedbu ove aktivnosti. Tako će Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku biti prvi domaćin ove izložbe i to na dvije lokacije: u Osijeku i Slavonskom Brodu (dislocirani studiji).

Projekt istoimenog naziva „I tata je važan“ odobren je u okviru Natječaja za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu projekta, prošle godine, Dokkica je u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti provela i istraživanje stavova i mišljenja djece viših razreda osnovne škole o ulozi oca u obitelji.

Obzirom da se na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti pod vostvom prof. dr. sc. Vesnice Mlinarević, kroz izborni kolegij „Roditeljstvo“ (namijenjenog studentima predškolskog i primarnog odgoja i obrazovanja) te kroz redoviti kolegij „Obiteljski odgoj i suradnja s roditeljima“ (namijenjenog studentima predškolskoga odgoja i obrazovanja) obrađuju teme obitelji i roditeljstva, Fakultet je odlučio podržati kampanju za poticanje aktivnog očinstva i postati domaćin izložbe „I tata je važan“.

Suradnja Udruge Dokkica i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti traje već duži niz godina, a nastavlja se i u ovoj godini ne samo kroz ovu izložbu već i druge, vezane uz uključivanje studenata u aktivnosti Udruge.

Izložba promotivnih plakata obuhvaća 13 vizuala, fotografija očeva i djece od kojih svaki nosi poruku o važnosti aktivne uloge oca u obitelji i odgoju djece. 

Fotografije osječkih očeva i djece nastale su prošle godine pod vodstvom Mirne Šmit, mag.cult. i uz asistenciju Maje Varge, mag.cult., a autor fotografija je Mario Miloloža.

I tata je važan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.